BERAAT

AKLANMA. Halk dilinde bir kimsenin temize çıkması anlamına gelmektedir.

Beraat kararı; ceza davası yargılamasında duruşmanın sona erdirilerek fail hakkında cezaya hükmolunmaması ve failin aklanması neticesini doğuran bir hüküm verilmesidir (CMK m.223/2).

Derhal beraat kararı ise, sanık hakkında yapılan yargılamanın bulunduğu aşama itibariyle, ek bir delil toplanmasına veya araştırma yapılmasına gerek kalmadan sanığa isnat edilen fiilden dolayı beraat kararı verilmesidir (CMK m.223/9).

Beraat kararı, deliller toplanıp ortaya konulduktan ve tartışıldıktan sonra yargılamanın sonunda verilen bir hükümken; derhal beraat kararı, yargılamanın ilk duruşmasında veya sonraki aşamalarında ek delil toplanmasına veya araştırma yapılmasına gerek olmadan verilen bir hükümdür.

Beraat ve derhal beraat kararı; 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) m.223’te düzenlenmiş hüküm çeşitleridir. Diğer hüküm çeşitleri şunlardır:

Mahkumiyet kararı,

Ceza verilmesine yer olmadığı,

Güvenlik tedbirine hükmedilmesi kararı,

Davanın reddi kararı,

Davanın düşmesi kararı.

Hangi Hallerde Beraat Kararı Verilir?
Tüm hüküm çeşitleri içerisinde beraat kararı yargılanan kişinin en lehine olan mahkeme kararıdır. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu m.223/2’ye göre, sanık hakkında aşağıdaki hallerde beraat kararı verilir:

Yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması,

Yüklenen suçun sanık tarafından işlenmediğinin sabit olması,

Yüklenen suç açısından failin kast veya taksirinin bulunmaması,

Yüklenen suçun sanık tarafından işlenmesine rağmen, olayda bir hukuka uygunluk nedeninin bulunması,

Yüklenen suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com