NÜFUSUN 0-14 yaş aralığındaki ile 65 yaş üzerinde kalan kısmı… Aktif nüfus’un tersi…
Bir toplumda ekonomik olarak üretken olmayan nüfustur. Kendileri çalışmayıp, toplumdaki çalışanların ürettiklerini tüketen nüfus kitlesine bağımlı nüfus, bunların toplam nüfusa oranına ise bağımlılık oranı veya bağımlı nüfus oranı denir.
BAĞIMLI NÜFUS ORANI NASIL HESAPLANIR?
Nüfus oranları hesaplanırken öncelikle yerleşim yer, ölümler, yaş, göç ve cinsiyetler analizlerde farklılık göstermektedir. Yaş gruplarına ayrılarak yapılan hesaplamalarda ise bağımlı nüfus ortaya çıkmaktadır. 3 grup üzerinden belli olan bağımlı nüfus oranları şöyledir;
-Genç nüfus 0 ile 14 yaş arası gruba denmektedir.
-15 ile 64 yaş arası grubuna üretken nüfus denmektedir.
-65 yaş ve üstüne ise yaşlı nüfus grubu denmektedir.
Yukarıda belirtilen gruplar içerisinde genç nüfusun bağımlılık oranı sayısının bulunması için öncelikle üretken nüfus sayısına bölünmesi gerekir. Yaşlı nüfusunun bağımlılık oran sayısı bulunması için yine üretken nüfus bağımlı oran sayısına bölünmesi ile bulunmaktadır.
BAĞIMLI NÜFUS ORANI HANGİ ÜLKELERDE FAZLADIR?
Gelişmiş ülkelerde doğum oranı az olduğundan çocuk nüfusu az olup yaşlı ve olgun nüfus oranı daha fazladır. Bu nedenle bu tür ülkelerde çalışan nüfus daha fazla olduğundan bağımlı nüfus oranı düşüktür. Tam tersi yani gelişmemiş ülkelerde ise bağımlı nüfus yüksek oranda gösterilir.