TOPKAPI Sarayı’nın ikinci avlusuna geçişi sağlayan en büyük kapısı.
Asıl Saray bölümüne girişi sağlayan ve Orta Kapı da denileni Babüsselam adındaki iki kuleli kapı, Fatih Sultan Mehmed zamanında inşa edilmiştir. Kitabesinden, demir kapı kanatlarının İsa b. Mehmed tarafından 1524 yılında yapıldığı anlaşılmaktadır. Babüsselam, 16. ve 17. yüzyıllarda çeşitli tamiratlar görmüştür.
Kapının her iki tarafına konumlandırılmış olan kesme taştan kuleler, Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılmıştır. Avluda Babüsselam’ın sonunda Sultan III. Ahmed döneminde yapılmış olan iki çeşme, sağında ise Sultan III. Selim dönemine ait bir namazgah ile erken Bizans dönemine ait devasa sütun parçaları yer alır. Babüsselam’dan Babüssade’ye giden Padişah Yolu üzerinde bulunan, Bizans devrine ait sarnıç ile Kubbealtı’na giden Vezir Yolu üzerindeki selam taşları da dikkate değerdir.
Babüsselam Kapısı’nın Özellikleri Nelerdir?
* Kapı Topkapı Sarayının inşaa edildiği 15. yüzyılda yapılmıştır.
* Kuleleriyle 15 yüzyıl yapılarına benzemektedir.
* Kapı üzerinde Kelime-i Tevhid altında Sultan II. Mahmud Tuğrası, yanlarda da 1758 yılı onarımını belgeleyen kitabeler ve Sultan III. Mustafa’nın Tuğraları vardır.
* Babüsselam kapısı II. Avluya bakan cephesinde rokoko üslubu süslemeleriyle dekore ettirilen geniş bir revak bulunmaktadır.
* Ayrıca bu kapıdan sedece Padişahlar atla geçerdi, diğerlerinin attan inmesi gerekiyordu.
* İkinci Avluda vezirlerin divanı vardı ve bu divan sadrazam yönetimindeki teşkilata bağlıdır.
* Bevvaban-ı Dergah-ı Ali denilen görevlilerce korunurdu. Amirlerine Kapıcı Başı denirdi.
* Aynı zamanda kapının sağında konferans ve geçici sergi salonu, solunda müze çıkışı bulunmaktadır.