AYŞE TATİLE ÇIKSIN

KIBRIS Barış Harekatı’nda (20-22 Temmuz 1974) ikinci harekatı başlatacak parolaydı.

22 Temmuz’da ateşkes ilan edilmesi sonrası üç garantör devlet (Türkiye, İngiltere ve Yunanistan) arasında görüşmeler başladı. Türkiye, Cenevre’deki görüşmelerde bir anlaşma sağlanamaması durumunda harekata devam etme kararındaydı.

“Ayşe tatile çıksın”, Cenevre Konferansı’nda Türkiye’yi temsil eden Dışişleri Bakanı Turan Güneş ile Başbakan Bülent Ecevit arasında bir parolaydı ve konferansın sonuçsuz kalması durumunda harekata geçilebileceğini belirtiyordu.

“Ayşe”, Turan Güneş’in kızının (Prof. Dr. Ayşe Güneş Ayata) adıydı.

Turan Güneş’in “Ayşe tatile çıksın” mesajı üzerine Türk birlikleri 13 Ağustos’ta yeniden ilerlemeye başladılar, üç gün sonra “İkinci Barış Harekatı” sona erdi.

“AYŞE TATİLE ÇIKSIN” PAROLASININ HİKÂYESİ
“Ayşe tatile çıksın” parolasının hikâyesi Akın Simav’ın Turan Güneş’in Siyasal Kavgaları adlı kitabında şöyle anlatılmıştır:

“İkinci Cenevre Konferansı’na gitmeden önce Başbakan Ecevit’le ikimiz konuşuyor ve hazırlıkları son bir kez daha gözden geçiriyorduk. Bu arada konferansın yarıda kalması olasılığı üzerinde de konuştuk. O zaman aramızda bir parola tespitine de karar verdik. Tam o sırada Orhan Birgit beni aradı. Kendisine, Cenevre görüşmelerinin uzun sürebileceğini, o nedenle, çocuklarımın beni beklemeden tatile çıkmalarını istediğimi söyledim. Bu arada Birgit’ten kendilerine yardımcı olmasını, Marmaris Tatil Köyü’nde yer ayırtıvermesini rica ettim.

Ahizeyi kapattıktan sonra başbakan bana döndü ve dedi ki: ‘Ben parolayı buldum.’

‘Nedir?’

‘Ayşe tatile çıksın. Eğer işler kopma noktasına gelirse, burada işler uzayacak, Ayşe tatile çıksın de, ben anlarım…’

Böylece parolayı da karara bağlamıştık.”

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com