ASTROTURF – ASTROTURFING

BİR kişi, ürün veya politika için aslen tabanda geniş çaplı bir destek bulunmamasına rağmen, böyle bir desteğin var olduğu izlenimi yaratmayı amaçlayan eylemler bütünü…

Astroturfing, suni gündemler yaratmak için kullanılabileceği gibi, halihazırdaki gündemi dağıtmak veya unutturmak için de kullanılabiliyor.

Adını Amerikan yapay çim markası AstroTurf’den alan Astroturfing sayesinde azınlık tarafından desteklenen fikirler, halkın bu fikirleri çoğunluğun desteklediğine inanmasına neden olabilir. Diğer devletlerde de var olmakla birlikte eylem özellikle otoriteryen olarak tanımlanmış ülkeler ile ilişkilendirilmiştir. Gazeteler, radyo ve özellikle İnternet ve sosyal medya astroturfing gerçekleştirilen ana mekanları oluşturmaktadır.

Kavrama yapay çim markasının isminin verilmesinin nedeni ise, tabandan destek alan, taban desteğiyle ortaya çıkan toplumsal hareket anlamına gelen grassroot’un (çim kökleri) tam tersi olması. Kavram, 1985 yılında eski ABD Teksas senatörü Lloyd Bentsen tarafından ortaya atılıyor. Sigorta şirketlerinin çıkarlarını destekleyen “mektup dağını” işaret eden Bentsen, “Teksas’lılar grassroots ve astroturf arasındaki farkı anlayabilir” diyerek suni kampanyalarla gerçekleri arasındaki farkı vurguluyor.

Astroturfing yapması için tutulan şirketlerin otomatik bir şekilde sahte IP adresine ve İnternet geçmişine sahip sanal hesaplar oluşturdukları, bu hesapları politik veya şirket kampanyalarında kullanmadan önce aylar veya yıllar boyunca geliştirdikleri ve bu durumun fark edilmesinin git gide güçleştiği rapor edilmiştir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com