ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response)

Otonom Duyusal Meridyen Tepkisi yahut Omurga Karıncalanması, Beyin Masajı şeklinde de adlandırılan, Endorfin salgılayıcı, rahatlatıcı etkiye sahip bir ses türü.

Bu video türü, uyumak veya rahatlamak için dinlenmektedir.

ASMR’ın hissi ve algısı hafif bir elektrik akımına ve beynin uyuşmasına benzetilir. Parestezi olarak adlandırılan, genel olarak vücutta karıncalanma hissi; kafa sırt ve omuz bölgelerinde hissedilir. Bu his insanda uyku getirici ve rahatlatıcı bir histir.

Tetikleyiciler Nedir?
ASMR genellikle ‘tetikleyiciler’ ile vücuda etki etmektedir. ASMR tetikleyiciler ile günlük yaşamda karşılaşılabilir. ASMR genellikle belirli ses ve görüntü ile tetiklenir. Bu tür ortamlar, ASMR’ı tetiklemek için özel olarak üretilebilir veya başka amaçlar için oluşturulabilir.

ASMR tetikleyicilerinin bazıları:

* Fısıltılı konuşma
* Yumuşak konuşma
* Bir kitabın veya derginin sayfalarının çevrilmesi
* Yemek hazırlama sesleri
* Yemek, içmek, ısırmak ve çiğneme sesleri
* İlgi görmek
* Plastik, metal, kağıt, tahta vb. maddeler ile tıkırtı
* El hareketleri
* Bazı müzik türleri
* Nefes ve üfleme sesleri
* Ağız sesleri

2017 yılında yapılan bir ankette sessiz ve yavaş tempolu videoların daha çok etkili olduğu ortaya çıkmıştır.

ASMR Türleri Neler?
ASMR kanalları, çeşitli ASMR videoları üreterek kişilerin dikkatini çekiyor. Bu konuda birçok türde ASMR videoları olduğunu söylemek mümkün.

ASMR türlerine örnek vermek gerekirse…

Fısıltı ya da Sessiz Konuşma: Bu ASMR türünde kişi yavaş bir şekilde mikrofona doğru konuşur. Dinleyiciler için oldukça rahatlatıcı olabilen bu konuşmada önemli olan ses tonu, düzeyi ve sesin ürettiği duygudur.

Vurma Sesleri: Bardağa vurma sesleri ya da kaşıma sesleri bazı kişilere rahatlatıcı bir ses verebiliyor. Örnek vermek gerekirse, tırnakları bardağa vurmak, bir kitap sayfalarını çevirmek gibi aktivitelerin ortaya çıkardığı sesler bu kategoride yer alır.

Yemek Yeme Sesleri: ASMR videolarının en popüler kategorisi yemek yeme sesleridir. Örneğin, bir hamburger menüsü yerken ortaya çıkan şapırdatma sesleri, kola içerken gelen sesler ASMR tetikleyen seslerdir.

Rol Oyunları: Rol oyunları da ASMR videolarında popüler bir kategori olarak görülmektedir. Örnek vermek gerekirse, bir kuaföre yapılan ziyaret ya da masaj salonuna yapılan bir ziyaret kafanızda bir karıncalanma olmasına neden olabiliyor. Örneğin, erkekler arasında popüler olan tıraş köpüğü ile traş olma videoları epey ilgi topluyor.

Cilt bakımı ve Makyaj: Kadınlar için de popüler olan bu kategoride mikrofonun dibinde yer alan fırçaları kaydırmak, pamuklu çubukları silmek ya da oje sürmek tetikleyici sesler arasında yer alıyor.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com