DIŞARIDAN gelen birisinin, göçmenin ya da tali konumdaki bir grubun, egemen olan toplumla ayırt edilemez derecede bütünleşmesi sürecini anlatmak için kullanılan, kültürlenmeyle eşanlamlı bir terim.
Robert Park gibi insanların ırk ilişkilerini ele aldıkları Amerika’daki ilk incelemelerde, asimilasyon terimi, uymayla (tali konumdaki grubun, sadece egemen grubun beklentilerine uyum sağlamakla yetinmesi), rekabetle (ana akıma karşı kendi değerlerini kabul ettirmeye çalışmak), yok etme ve dışlamayla (tali konumdaki gruplar ile egemen gruplar arasında bir etkileşim
alanı kalmaması) karşı karşıya konmuştu.
Asimilasyon, tali konumdaki grubun egemen grubun değerleriyle kültürünü fiilen kabul edip içselleştirmeye başlamasını getiriyordu. Bu süreçle ilgili görüş kısmen Amerika’daki göçmenlerin sayısının durmadan artmasının doğurduğu kaygılara bağlı olarak gelişmiştir. Fakat gerek egemen grubun değerlerini abartması, gerekse yeni ya da tali konumdaki grupların egemen grubun değerlerini etkileme (böylece bir eritme kabı kültürü yaratma) ya da (çokkültürlü toplumda) kendi değerlerine bağlı kalmayı sürdürmekle birlikte, egemen grubun yanında, onunla
beraber yaşama yeteneğini göz ardı etmesi nedeniyle eleştirilere uğramıştır.
Asimilasyon politikası nedir? (kısaca)
Devlet tarafından bir bölgedeki insanların etnik kimliklerini yok etmek, değiştirmek amacını taşıyan politika, asimilasyon politikası olarak adlandırılmaktadır.
Entegrasyon ve asimilasyon nedir?
Entegrasyon kavramı, asimilasyon ile karıştırılabilmektedir; ancak entegrasyon, farklı toplumsal ve kültürel dokulara sahip bireylerin toplum ile bütünleşmesi anlamını taşırken, asimilasyon, göçmenlerin yerel kültürü benimseyerek kendi kültürel kimliklerini yitirmesi olarak değerlendirilir.
Asimilasyon süreci nedir?
Ernest W. Burgess’in çalışmalarında asimilasyon, “kültürel grupların ortak bir alan içerisinde farklı diğer kültürel gruplar ile tarihlerini, duygularını ve deneyimlerini paylaşarak edindikleri bir iç içe geçme ve kaynaşma süreci” olarak ifade edilmiştir.
Asimilasyon tepkimesi ne demek?
Özümleme, asimilasyon veya anabolizma, basit yapıdaki moleküllerin, daha karmaşık yapıdaki moleküllerin sentezinde kullanılması ve bunlara ilişkin kimyasal değişimlerdir. Metabolizmanın “yapım faaliyetleri” olarak da tanımlanabilirler. Bu tür olaylara genel olarak sentez gibi isimler de verilebilir.
ASİMİLASYON TARİHİ VE BİRKAÇ ÖRNEK
Kültürel asimilasyon özellikler sömürgecilik dönemlerinde sıkça görülmüş bir olaydır. 19. ve 20. yüzyıllarda, kolonici Avrupa devletleri tarafından yapılan kültürel asimilasyon; asimile edilmiş ülkelerdeki dili, dini yapıyı, toplumsal değerleri, cinsiyet rollerini ve ekonomiyi değiştirmiştir. Bu durum bir tam asimilasyon olmasa da etkileri günümüze kadar sürmüştür. Bu durumun en büyük örneklerinden biri de Afrika bulunan pek çok ülkenin İngilizce, İspanyolca ve Fransızca gibi Avrupa dillerini ana dilleri olarak konuşmasıdır.
Cezayir’de Asimilasyon
Cezayir, Fransa tarafından kolonileştirildiği zamanlarda Fransa’nın etkisi altında kalmıştır. Kolonileri arasından Cezayir’i en direkt koloni gücü yapmak isteyen Fransa’da bunun için birçok şey denemiştir. İlk olarak Cezayir’e bir sürü Fransız gitmiş ve orada hatırı sayılamayacak büyüklüklerde topluluklar kurmuşlardır. Cezayir vatandaşlarına, Fransız medeni kanunu kabul etmeleri şartıyla Fransız vatandaşlığı hakkı verilmiştir. Vatandaş olmadan askere katılabilme olanağı sağlanmıştır. O zamanların yazarlarından anlaşılabileceği üzere Fransızlar, Cezayirlileri kendilerinden düşük görmüştür. Bu “kültürsüz” insanlara Fransız kültürünü aşılamayı bir iyilik olarak düşünmüşlerdir. Günümüzde de ülkede Fransızcanın kullanıldığı yerler görebiliriz.
Hindistan’da Asimilasyon
Hindistan, İngiltere tarafından yönetilmeye başladıktan sonra, Avrupa kültürüne asimile olmuştur. Bu asimilasyonun sebeplerinin arasında; İngilizce konuşabilen Hintlilerin daha üstün görülmesi, kriket ve rugby gibi Avrupa sporlarının yaygınlaştırılması gibi nedenler vardır. Bu asimilasyonun sonuçları günümüzde bile gözlenebilmektedir. Hintçenin İngilizceye benzerliği, bunun en belirgin örneklerinden biridir.
Çin’de Uygur Asimilasyonu
Çin Halk Cumhuriyeti’nin Sincan Uygur Özerk Bölge’sinde gerçekleşen ve aynı zamanda Uygur Kültürel Soykırımı olarak da nitelendirilen bu olay, günümüzde devam eden bir zorla asimilasyondur. Çin’in kontrolünde olan Çin Komünist Partisi tarafından yapılan bu asimilasyon, bölgedeki Uygurları ve diğer etnik ve Müslüman azınlıkları yok etmeyi amaçlamaktadır. Çin devleti bu asimilasyonu; Uygurlara zorla Çin kültürü ve gelenekleri aşılayan toplama kamplarıyla, Uygurların dini aktivitelerini baskılaması ve kısıtlamasıyla, zorla yapılan kısırlaştırmalarla, zorla yapılan kürtajlarla yapmaktadır. Yapılan bu uygulamalarla Uygur kimliği silinmektedir.