ASGARİ ÜCRET

ASGARİ ücret veya minimum ücret, işçilere bir çalışma günü karşılığı olarak ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım, kültür vb. gereksinimlerini günün fiyatları üzerinden en az düzeyde karşılamaya yetecek ücret. Asgari ücret günlük hesaplanır, aylık ödenir. Asgari ücret brüt olarak belirlenir ve üzerinden çeşitli vergi ve kesintiler yapılır.

Asgari Ücret Belirlenirken Nelere Dikkat Edilir?
Asgari ücret, ülkelerin sosyal ve ekonomik refahı adına tartışılan konulardan biri olmaya devam etmektedir. Belirlenmesindeki en önemli ölçütler ise örgütler, ilkeler, devletler ve ekonomik kriterlerdir. Bir asgari ücret tanımı gereği her işçinin hak ettiği maaş standardını yakalamalıdır.

Tarihçe
İlk kez 1890 yılında Avustralya ve Yeni Zelanda’da uygulanmaya başlandı. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 1928 yılında kabul etmiş olduğu “Ücret Belirleme Yöntemleri ile İlgili Sözleşme”, ülkemizde 1973 yılında imzalandı ve 1974 yılında onaylanarak asgari ücretin uygulanmasına başlandı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı 15 üyeden oluşan bir komisyon tarafından belirlenir. Komisyon üyeleri arasında TÜİK, Kalkınma Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı temsilcileri de bulunur.

İşçilere ödenecek asgari ücretin banka yoluyla yapılması zorunludur. Bazı özel durumlarda elden ödeme yapılabilme imkânı bulunur.

Ücretin bankaya yatırılmaması ya da eksik yatırılması durumunda işçi, sözleşmesini fesih edebilir. Ücreti ödemeyen işverene para cezası uygulanır.

Asgari ücretin ödenip ödenmediği kontrol edilir ve işçinin hakkı korunur. İşçinin ücretini alamaması durumunda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvuru yapılabilir.

Asgari ücret brüt olarak hesaplanıp üzerinden Damga Vergisi, Gelir Vergisi ve SGK kesintileri yapılır. Vergi Usul Kanunu’na göre, sahte belge düzenleyen işverenlere hapis cezası uygulanabilir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com