ARTIKDEĞER (Fr. plus-value; Alm. Mehrwert; İng. surplus value)

ÜRETİLEN malların değeriyle üretim için ödenilen işgücü değeri arasındaki fark.

Artıkdeğer, özellikle Marx’çı felsefeyle ilgili bir terimdir. Değer kavramıyla işgücü kavramını birleştiren Marx işgücünü bir meta sayarken işçi sınıfını tüm değerleri yaratan sınıf olarak belirler. Ona göre değer sermayeci toplumda işgücü niteliğinin artmasından başka bir şey değildir. İşçi ürettiği değere sahip olamaz. Buna sahip olanlar hammaddeye, paraya, araç ve makinalara sahip olanlardır, işçinin işgücünü satın alabilenlerdir. İşgücü kendi bedelinden daha çok değer üretir, çünkü işgücü gerçekleştiği zamandan daha uzun süre kullanılır.

Marx tarafından ortaya atılan bu teoride, işçinin işveren (kapitalist) tarafından sömürüldüğü ve ürettiği değerin karşılığı olan ücretin kendisine tam olarak verilmeyip bir kısmının alıkonduğu ileri sürülmektedir. Artık değer, emeğin kullanım değeri ile değişim değeri arasındaki farktır.

Hukuki açıdan artıkdeğer nedir?
Artık değer, eklenmeden ve denkleştirmeden elde edilen miktarlar da dahil olmak üzere her eşin edinilmiş mallarının toplam değerinden bu mallara ilişkin borçlar çıkarıldıktan sonra kalan miktardır.

Değer eksilmesi göz önüne alınmaz.

Marx a göre artı-değer nedir?
“Emek sürecinin, emeğinin artık gerekli olmadığı ikinci dönemi boyunca da işçinin çalıştığı ve emek-gücü harcadığı doğrudur, ama onun emeği artık gerekli-emek olmadığından kendisi için bir değer yaratmaz. Bu dönemde, kapitalist için, hiç yoktan yaratmanın bütün güzelliklerini taşıyan “artı-değeri” yaratır.

Kapitalist düzende artıkdeğer nedir?
Metanın değerlenmesinde işçinin işgücünün kullanılması süreci, kapitalizm altında aslında bir gasp süreci olarak işler. Patronların elde ettiği sermaye birikiminin temeli olan kâr ancak işçi sınıfının emek gücünün bir bölümüne el konularak elde edilebilir. İşte emeğin el konulan bu bölümüne artı değer adı verilir.

Artık değer kuramına göre krizin sebebi nedir?
Sermaye yeterince kâr elde edemediği için, aşırı sermaye birikimi vardır. Yani, elde edilmesi mümkün olan artık değere oranla bir aşırı birikim söz konusudur. Bu durumda kriz kaçınılmazdır.

Göreli artıkdeğer ne demek?
Geçtiğimiz on yılda Marx’ın göreli artık nüfus kavramından yararlanılan çalışmalarda çarpıcı bir artış oldu. Göreli artık nüfus; çalışma yaşı aralığındaki artık nüfusun, sermayenin belirli bir zaman ve mekândaki ücretli emek ihtiyacına oranı olarak tanımlanır.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com