ARNAVUT MAFYASI (Arnavutça: Mafia Shqiptare)

ARNAVUTLUK merkezli veya Arnavutlar tarafından kurulan organize suç örgütlerinin genel adı; küresel uyuşturucu trafiğinin yaklaşık yüzde 75’ini elinde bulunduran topluluk.

Arnavut mafyası, hiyerarşik bir yapıya sahiptir. Arnavut mafyalarının çoğu aşiretlerden oluşur. Bu aşiretlerde “bajrak” adlı yönetim kurulu bulunur. Bu yönetim kurulu bir suç ekibini yönetmesi için bir “krye” seçer. Daha sonra bajrak tarafından seçilen krye, kendine bir sağ kol belirler. Bu sağ kolun rütbesi ise “kryetar”‘dır. Ekipteki üyelere “mik” (arkadaş anlamına gelir.) denir. Krye emri kryetar’a verir, kryetar’da emri mik’lere iletir. Böylelikle krye ile mik arasındaki bağ azaltılarak, krye’nin polis tarafından tespit edilmesi ya da en azından işlenen bir suçla bağdaştırılması zorlaştırılır.

Genelde mafya üyeleri, birbirleriyle akrabadırlar. Yani girebilmeniz için içeride bir akrabanız veya en azından sizi çok iyi tanıyan bir arkadaşınızın olması lazım.

Aile’de belli kurallar vardır. Ioannis Michaletos’un araştırmasına göre: İç kurallardan, her sapma için cezalandırıcı bir eylem vardır, böylelikle ailede disiplin karakterize edilir. Ceza, korkuyu garanti eder. Korku ise aileye koşulsuz bağlılığı garanti eder.

Aile’ye girerken Besa yemini edilir. Bu yeminin Arnavut kültüründe çok önemli bir yeri vardır. Bu sözü veren, sözünden geri dönmez.

2016’da Sputnik’in yaptığı habere göre; küresel uyuşturucu pazarının yüzde 75’i Arnavut mafyasının elinde. Ayda 4-6 ton, yılda 2 milyar dolarlık eroin sevkiyatını Arnavut mafyası gerçekleştiriyor.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com