ARABICA

1. COFFEA cinsine bağlı bir bitki türü.

2. Arabica, Oğlak ve Yengeç dönenceleri arasında yetişen, kökeni Etiyopya ve Güney Sudan’a dayanan bir kahve türü. Dünyadaki kahve üretiminin %70’ini kapsamaktadır. Robusta kahve çekirdeklerine göre daha aromatik bir yapıya sahiptir.

Çok daha hassas iklim koşulları isteyen Arabica çekirdekleri hasta olmaya epey meyillidir. Zahmetli ve maliyetli bir süreci bulunur. Nitelikli sınıf çekirdekler picking yöntemi ile toplanarak hasat edilir. Altında yirmiyi geçen varyete bulunur. Birçoğu ticari kaygıyla yetiştirilirken bir kısmı prestij için yetiştirilir. Çok daha zahmetli bir yetiştiricilik disiplini istediği için Arabica çekirdekleri daha yüksek tutarlarla pazarda alıcılar bulur.

Arabica çekirdeklerinden yapılan bir kahve yoğun ve karışık aroması, enfes kokusuyla çiçekleri, meyveleri, balı, çikolatayı ve karameli anımsatır.

%100 Arabica kahve ne demek?
Büyük bir kısmı Latin Amerika, Endonezya ve Brezilya’dan dünyaya dağılırken Vietnam gibi ülkelerde neredeyse hiç yetiştirilmez. Bu nedenle Arabica çekirdekleri çoğu zaman %100 ifadesi ile pazarlanır; bu yoğunluğunun, içindeki kafein miktarının ve kendine has lezzetinin orijinal haliyle korunduğunun göstergesidir.

Arabica kahve sert mi?
Arabica’nın düşük kafein oranı, ona daha yumuşak ve göz alıcı bir tat profili kazandırırken, Robusta’nın daha yüksek kafein içeriği onun daha sert ve acı bir tada sahip olmasına neden olur. Bu fark, Arabica’nın genellikle daha çok tercih edilmesine ve Robusta‘nın daha az popüler olmasına yol açar.

Arabica kahve nasıl anlaşılır?
Temel farklılıklara gelecek olursak; Arabica çekirdekleri, daha tatlı, yumuşak içimli, genellikle meyve aromalı bir tat bırakan asiditesi yüksek çekirdekler. Robusta çekirdekleri ise daha sert ve yoğun genelde damakta topraksı bir tat bırakan çekirdeklerdir.

Arabica kahve ne içilir?
Arabica çekirdekleri hem filtre kahve, hem espresso, hem de espresso bazlı kahvelerde kullanılır.

Arabica kahve kilo verdirir mi?
Kahve direkt olarak yağ yakımı sağlamıyor. Sadece yağ yakıcı egzersizler yapmadan önce kahve içerseniz, yağ yakımınızı olduğundan daha hızlı bir seviyeye getiriyor. Bu etkilerden yararlanmak için kafein oranı yüksek ve kalorisiz kahveler tüketmek gerekiyor.

Arabica Arap mı?
Arabica adını alması arap yarımadasından yayılmış olmasındandır, ancak burada da Yemen hariç başka ülkede kahve yetişmemektedir. Yemen’e de Afrika’dan, yani Etiyopya’dan gelmiştir, ama yayılması Etiyopya’dan ziyade Yemen’den olduğu için Arap kökenli manasında arabica adıyla anılır.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com