APARKAT

BOKSTA aşağıdan yukarıya doğru atılan kroşe yumruk.

Aşağıdan yukarıya doğru istikamette, çeneye ve karaciğere vurulan yumruktur. Nadir olarak karaciğere de vurulabilir. Fakat genellikle çene hedef alındığı için, aparkat için çenenin altına vurulan yumruk demek çok doğrudur. Çok etkili bir yumruktur. Fırsatını yakalamak zordur. Rakibin açık vermesi beklenir ve uygun bir anda seri bir şekilde kullanılır.

Sol Aparkat atarken, sol ayağımız parmak ucunda sağa doğru dönüş yapar. Sağ el yumruk şeklinde, çeneyle temas halindedir. Sol yumruğumuzun avuç içi kısmı, yüzümüze dönüktür ve kol, dirsekten kırıktır. Burada kolun açısı, rakibimizle olan yumruk mesafesine (distans’a) ayarlanır. Aparkat vuruşu, kısa bir açıyla da atılabilir, uzun bir açıyla da atılabilir. Etkili bir aparkat, sadece gücü koldan alarak değil; omuz, karın yani vücudun tüm bölümlerinden alarak atılmalıdır. Yumruk, vücutla beraber bir ivmeyle gelmelidir. Kısa açılı aparkatlarda vücut normal bir dönüş yaparken, uzun açılı aparkatlarda, vücudumuz tam dönmeli ve göğsümüz tam sağ tarafı göstermelidir. Aparkatı vururken yapılması gereken; bilek yere paralel ancak hafif bükük olmalı ve parmaklar vücuda dönük bir şekilde hedefe vurulmalıdır. Asla eli aşağı indirip vuruş yapılmamalıdır.

Sağ Aparkat teknik olarak, sol aparkat ile aynıdır ve oradaki adımlar sırayla takip edilerek sağ aparkat vuruşunu yaparız.

Çalışma yaparken attığımız aparkat yumruklar, omuzu geçmemelidir. Müsabaka sırasında rakibimize bu hareketi uyguladıktan sonra eğer müsaitse, arkasından kroşe veya direkt yumrukla bağlanıp, etkili bir kombine vuruş yapılmış olur. Bu şekilde rakibin daha çabuk dengesi bozulur.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com