ANTİSEMİTİZM

YAHUDİLERE karşılı ön yargılı olma ya da onlara karşı düşmanlık besleme…

Irkçı bir hareket olarak başlayan ve sonralarında din karşıtlığına dönen Antisemitizm, Sami düşmanlığı anlamına gelir.

Nazi Almanya’sı ve 1933–1945 yıllarındaki işbirlikçileri tarafından, Avrupalı Yahudilerin devlet eliyle kaynak sağlanarak zulme tabi tutulması ve katliamı yani Holokost, tarihte antisemitizme verilecek en uç örnektir.

Alman yazar Wilhelm Marr tarafından 19. yüzyılda (1879) ortaya atılmıştır.

Antisemitizm nerede ortaya çıktı?
19. yüzyılda Almanya’da ‘antisemitizm’in ilk belirtilerinin ortaya çık maya başladığı görülmüştür. Buna karşın, Antisemitizm Nazi Almanyası Dönemi’ndeki gibi büyük kitlesel eylemlere dönüşecek güce ulaşamamıştır.

Antisemitizm nasıl başladı?
Hristiyanlığın Roma İmparatorluğu’nun resmî dini olmasını ve Kilisenin kurumsallaşmasını takiben, Orta Çağ başlarında tamamen Hristiyanlaşmış bir Avrupa’da kilise öğretisinin Yahudilere yönelik olumsuz bakış açısı, dinî antisemitizmin esas temellerini oluşturmuştur.

Türkiye’de antisemitizm var mıdır?
Türkiye 2009’un sonunda, 23.000 Yahudi’yle İslam dünyasında en kalabalık Yahudi nüfusu olan ülkelerden biriydi, bu da toplam nüfusun %0,03’üne denk geliyordu. Eylül 2010’da Yahudi nüfusu 17.000’lere düştü, çoğunluğu İsrail’e göç etti. Yahudilerin çoğu İstanbul’da yaşamaktadır. 16’sı İstanbul’da olmak üzere Türkiye genelinde 26 aktif sinagog bulunmaktadır.

Antisemit görüşlerin ivme kazanmasının sebebi 2006 İsrail-Lübnan Savaşı, Aralık 2008’deki Gazze Savaşı ve Mayıs-Haziran 2010’da dokuz Türk vatandaşının İsrail komandoları tarafından öldürülmesiyle sonuçlanan Gazze filosu saldırısıdır. Türkiye’de İsrail politikalarının eleştirilmesindeki sorunlardan biri olayların Yahudi aleyhtarlığına dönüşebilme riski taşımasıdır.

Yahudiler, Osmanlı İmparatorluğu’na ait topraklarda 2400 seneden daha uzun bir süredir yaşamaktadır. Başlangıçta Romanyotlar vardı ve sonraları Mizrahiler içinde asimile oldular. Buna, 15. yüzyılın sonlarında Osmanlı İmparatorluğu’na yapılan toplu göçlerle Safaradiler de eklendi.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com