ANTEP İŞİ

GERGEF ya da kasnakta yapılan bir işleme türü. Düz renkli, ince kumaşların nakış yapılacak kısmında, çözgü ve atkı ipliklerinden, örneğe göre iplik çekilir. İşleme, kumaşla aynı renk bir ipliğin, kumaşın bu kafes şeklini alan deliklerinin çevresine verevine sarılarak yapılır.

Türk işleme sanatının karakteristik yapısını her yönüyle yansıtan Antep İşi, Bursa Keteni, Rize Bezi, Panama Keteni, birman, demor, çuval, saten gibi kumaşlar üzerine susma ve ajur adları verilen iki nakış tekniğiyle işlenir. Susma işlemeyi, ajur, iplikleri keserek çekmeyi ifade eder.

Antep işi tekniği nedir?
İplik sayılarak ve çekilerek yapılmakta çeşitli tel çekme teknikleri ile yapılan ajurlar ile muşabak ve susmalardan oluşur. Ayrıca kumaşın ipliklerinin kesilmesi, çekilmesi ve kalan ipliklerin üzerinin koton ve ipek ipliklerle sarılmasıyla oluşur.

Antep işi hangi kumaşa yapılır?
Nakışın görünürlüğü için mutlaka düz kumaşa işlenir. Ketenler, pamuklu kumaşlar, renkli ipekliler, yöresel el dokuması kutnu kumaşlar, ödemiş ipeği, daha çok ‘antik Antep işi’nde kullanılan mongol, birman, krep, demor tipi ipek kumaşlara alternatif olarak kullanılır.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com