ANOMİ (anomie, anomy)

BİR toplumun normlarının etkisizleşmesi, çöküntü, karışıklık ya da çatışma olması durumunu gösteren bir terim.

Anomi, suç ve suçluluk konularında araştırmalar üzerine kurulmuş bir teori olup toplumun bireylerinin az kültürel ve ahlaki rehberlik almasını tarif eder. Toplumun bireyle olan sosyal bağının kopması tanımıdır.

Klasik Yunan metinlerinde sık sık rastlanmakta olan anomia terimi, “yasasız” anlamına gelen anoınos sıfatıyla ilişkilendirilebilir. Bu terim o zamandan beri, çöküntü ve
katastrofu anlatan daha geniş kapsamlı ve genellikle negatif bir çağrışımla yüklü olmuştur.

Anomi terimi sosyolojide en sık biçimde Emile Durkheim’ın ve Robert Merton’ın çalışmalarıyla birlikte anılmaktadır.

Anominin ne olduğu, hangi durumlarda oluştuğu, toplumsal ve bireysel sonuçlarının neler olduğu ve anominin nasıl önlenebileceği gibi sorulara ilk kapsamlı cevabı Fransız sosyolog E. Durkheim (1858-1917) vermiştir. Daha sonra Amerikalı sosyolog R. K. Merton (1910-2003) anomiyi, toplumsal kültür açısından kabul gören hedeflere ulaşmayla, bireylerin bu hedeflere ulaşmak için gerekli kurumlaşmış meşru yolları ve araçları kullanabilme şansı/kullanması arasındaki ilişkinin farklılaşması olarak incelemiştir.

Durkheim’a göre ,bireyin istekleri ile toplumun düzen ve kontrol ihtiyaçları arasında temel bir çatışma ve gerilim her zaman var olacaktır. Durheim’ın anomi olarak adlandırdığı şey; normların yokluğu veya toplumun temel değerleri üzerinde olan önemli bir çatışmadır.

Kavrama farklı bir yorum getiren Robert Merton’a (ö. 2003) göre ise anomi; toplumun, bireylerin önüne belli hedefler koymasına karşın, bunlara ulaşmada gerekli olan imkân ve araçları sağlayamadığı durumlarda ortaya çıkar. Toplumsal “başarı”, modern toplumun üyelerine dayattığı genel bir erektir.

Örgütsel anomi nedir?
Örgütün değerlerinin var olmasına rağmen örgüte mensup olan bireylerin bu değerlere saygı duymamasına, aldatma davranışını ve koşulları kendi menfaatine göre şekillendirmesine işaret eden bir durumdur (Maciejewska, 2016).

Anomik iş bölümü nedir?
Anomik iş bölümü, meslek alanındaki konumlardan ötürü ahlaki ve hukuki açıdan toplumun gelişim hızına/düzeyine yetişemeyen ya da daha doğru bir ifadeyle uygun olmadığı varsayılan durumlarda ortaya çıkan patolojik iş bölümüdür.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com