ANİME

ANİMELER, genelde Japonya’ya özgü mangaların televizyona ya da sinemaya uyarlanmasıdır. TV’de gösterilmeyen özel bölümler OAV veya OVA denilen video, DVD, Blu-ray şeklinde de piyasaya sürülebilirler.

Anime kelimesi İngilizcedeki animation kelimesinin kısaltılmış halidir. Ancak anime kelimesi aslında ilk defa Fransızcada “dessin anime” şeklinde kullanılmıştır.

Animelerin kendine özgü çizim tekniği vardır, onun dışında insan gözleri genelde büyük çizilir, örneğin 1,70m boyundaki bir kişi çizimlerde 2m olarak çizilebilir. Manga çizimleri animeye göre daha abartılı olur. Bazı Mangalarda 1,70m boyundaki biri 2,3m boyundaymış gibi abartı çizilir. Bu tarz abartılar hikâyedeki ütopyayı, karakteri gerçek dünyadan farklı kılmak için yapılır, bu şekilde daha etkileyici olmasını sağlanır. Animeler, el çizimi veya bilgisayar yapımı olabilir. Animelerin konusu her şey olabilir, birçok türü mevcuttur. Yetişkinlere yönelik, felsefe, psikoloji, bilim, savaş, şiddet, cinsellik gibi konuları ele alan ciddi konulu animeler olduğu gibi, genç çocukların yaşıtları için uygun konulu animelerde çok fazladır. Çok küçük çocuklar için eğitim ve komedi türündeki animelerde mevcuttur.

Anime endüstrisi, Studio Ghibli, Gainax, Madhouse, Production I.G, Sunrise,Toei Animation ve Shin-Ei Animation dahil olmak üzere büyük isimlere sahip 430’dan fazla yapım stüdyosundan oluşmaktadır. Anime, Japonya’nın yerel film pazarının sadece bir bölümünü oluşturmasına rağmen DVD ve Blu-ray satışlarının çoğunu oluşturmaktadır. Ayrıca, İngilizce dublajlı ve altyazılı programlamanın yükselmesiyle uluslararası başarı da gördü. 2016 yılı itibarıyla animeler, dünyanın animasyonlu televizyon şovlarının %60’ını oluşturmaktadır.

Anime ile Çizgi Film Arasındaki Fark Nedir?
Animeler çoğu kişinin sandığı gibi çocuklara hitap eden çizgi filmler değildir. Hemen her yaşta insana hitap eder ve konuları çok geniştir. Teknik olarak çizgi film demek yanlış olmasa da çizgi filmle farkı yok demek kesinlikle yanlıştır. Çünkü ilk başta Japon menşeili olmakla birlikte sadece çizimlerine bakarak bile farkını anlayabilirsiniz. Çizgi filmlerin konuları genelde çok basit olurken animelerin konularının sınırı yoktur, uçsuz bucaksızdır. Yine de haksızlık etmeyelim. Rick and Morty gibi yetişkinlere hitap eden çizgi filmler de var. Bu türün hâlâ çizgi filmlerle aynı olduğunu düşünenlere her bölümden sonra “bu bölümden ne anladım” sorusunu sorduran Serial Experiments Lain izlemelerini tavsiye ederim.

Animeler yapım aşamasında belli yaşları hedef alsa da buna çok takılmayın derim. Her yaşta izlenebilir.

Kodomo: Kelime anlamı “çocuk”tur. Çocuklara hitap eden çoğumuzun küçükken izlediği anime türüdür. Pokemon, Digimon, Beyblade, Heidi ve Sonic X en bilinenleridir. Myanimelist’te “kids” olarak geçer.

Shounen: Kelime anlamı “genç erkek”tir. 13-17 yaş arası erkeklere hitap eden türdür. Anime dünyasındaki en popüler türdür. En bilinen örnekleri Naruto, One Piece ve Bleach.

Seinen: Kelime anlamı “yetişkin”dir. 17 yaş üstü erkeklere hitap eden türdür. Buna örnek olarak seinen türünün hakkını sonuna kadar veren Monster derim.

Shoujo: Kelime anlamı “genç kız”dır. 13-17 yaş arası kızlara hitap eden türdür. Genellikle bu tür animelerde romantizm olur. Ara ara aksiyon ve komediye de yer verir. Benim tabirimce shoujo animeler “erkeklerin anlam veremediği kızsal düşünceleri” işler.

Josei: Kelime anlamı “kadın”dır. 17 yaş üstü kadınlara hitap eden türdür.

Dünyadaki ilk anime nedir?
İlk anime 1917 yılında yayınlandı. İsmi Namakura Gatana olan bu ilk anime, sadece dört dakika uzunluğunda ve çizimleri günümüzün modern anime stilinden çok daha farklı. Anime varlığını neredeyse yüz yıldır sürdürmekte.

Çok anime izleyenlere ne denir?
Otaku (Japonca: おたく, オタク veya ヲタク), anime ve mangaya özel ilgi duyan insanlar için Japonca bir terimdir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com