ANAMNEZ (Anamnesis)

HASTANIN, hastalığı ve çevresi hakkında verdiği bilgi; başka bir deyişle doktorun teşhis koyma amacıyla hastaya sorduğu sorular sonucu elde ettiği öykü…

Bu öykü, hasta kimlik bilgileri, hastanın şikâyeti, özgeçmişi, soy geçmişi, sosyal durumu, alışkanlıkları, kullandığı ilaçlar ve beden fonksiyonlarını içermektedir.

Anamnez alma nedir?
Anamnez alma, hastanın hastane başvurusuna sebep olan hastalığı ile ilgili detaylı olarak bilgi alınması anlamına gelmektedir. Genellikle anamnezin hastanın kendisinden alınması tercih edilmektedir. Hastanın kendisinden bilgi almanın zor olduğu bazı durumlar bulunmaktadır. Hastada bilinç bozukluğu gibi durumların bulunması halinde hastanın hastalık sürecini takip eden yakınlarından, hasta öyküsünün alınması konusunda destek istenmektedir.

Psikiyatride anamnez almanın üç amacı bulunmaktadır. Bunlar;

1. Hastanın hastalığı ile ilgili detaylı bilgi edinmek,
2. Tanı koymak ve uygun tedavi planı oluşturmak,
3. Hastayla ilgili alınan bilgilerin kalıcı kaydını oluşturmaktır.

Anamnez bulgular ne demek?
Hastalarla ilk karşılaşmaların çoğu, hastanın tıbbi geçmişinin sorulmasını içerir. Anamnez, ayırıcı tanılarda yol gösterir. Hastadan anamnez almanın birincil amacı, hastanın sağlık durumunu daha iyi anlamak ve öykü içinde sizi bir tanıya yönlendirmek için herhangi akut şikayet olup olmadığını belirlemektir.

Anamnez neden alınır?
Her doktor herhangi bir hasta çocuk servisine yattığında her çocuktan her hangi bir tedaviye başlamadan önce hastalık geçmişi hakkında tüm ayrıntıları öğrenmek isteyecektir.

Veteriner anamnez nedir?
Hayvanlardaki hastalığın oluşu, görünüşü, seyri ve hastalığın geçirmiş olduğu değişimler hakkında hayvan sahibi ya da bakıcısından bilgi almaya amamnezis veya hastanın özgeçmişi adı verilir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com