AMPİRİK (empirical)

SAPTAMALAR, özel araştırma projeleri, hatta genel araştırma yaklaşımları için kullanılan “ampirik” terimi, duyusal deneyim, gözlem ya da deneyle yakın bir ilişkiyi içermektedir.

Ampirik terimi bazen soyut ya da kuramsal olanla, bazen dogmatik şeylerle, bazen de bilimsel olanla karşı karşıya konur.

Aşağılayıcı kullanımlarında ise ilkesel ya da *kuramsal konulara yeterince ağırlık verilmemesine işaret eder.

Bir onaylama terimi olarak, örneğin ampirizm açısından bakıldığında, kitabi skolastizmin veya temelsiz spekülasyonların karşısında pratik geçerlilik taşımayı veya test edilebilirliği içermektedir.

Deneycilik, empirizm veya ampirizm, bilginin duyumlar sayesinde ve deneyimle kazanılabileceğini öne süren görüştür. Deneyci görüşe göre insan zihninde doğuştan bir bilgi yoktur. İnsan zihni, bu nedenle boş bir levha gibidir. Deneycilik akılcılığın karşıtıdır.

Ampirik araştırma ne demek?
Ampirik araştırma deney veya gözlem yapılarak verilerin elde edildiği araştırmalardır. Ölçme: Bilimsel açıdan ölçme, nesnelere, olaylara ve bireylere sayılar ve semboller verme süreci anlamını taşır. Bu süreç sayılar ve semboller ile ölçülebilen özellikler arasındaki ilişkiyi yansıtmalıdır.

Ampirik yöntem ne demek?
Ampirik sosyoloji veya Görgül toplumbilim, birincil sosyolojik bilgilerin toplanması, işlenmesi ve anlatılması için metodolojik yöntem ve tekniklere dayanan toplumbilim çalışmasıdır. Toplum yaşamının ekonomi, hukuk, aile ve siyaset gibi yanlarının inceleme sırasındaki durumunu betimler.

Ampirik karar ne demek?
Kuramsal bir temele dayanmayan, deney ve tecrübe ile anlaşılmış olandır. Ampirik, teorik fikirlerden veya saf mantıktan ziyade doğrudan gözlem, deneyim veya deneyden elde edilen bilgi veya enformasyon anlamına gelir.

Hukukta ampirik ne demek?
Ampirizm (görgücülük) doğru olanın salt beş duyumuzla algılayabildiklerimiz (gözlemlediklerimiz ve deneyle kanıtlayabil- diklerimiz) olduğunu ileri sürer. Akla hemen Bacon, Hobbes ve Page 9 Hukukta Yöntem 2431 Locke gelir. Bu akımın yöntemi de bu sava uygun bir yöntem olur; gözleme ve deneye öncelik verir.

Ampirik dönem nedir? (Tıp)
Hastalığın nedenleri ve sonuçları bilinmeden, tedavi edici bitkisel ve hayvansal drogların kullanıldığı bu döneme “ampirik dönem” denilmektedir.

Ampirik PPI nedir? (Kimya)
Proton pompa inhibitörlerinin (PPİ) kullanılması ile birlikte alarm semptomları olmayan klasik ve atipik reflü semptomu olan hastalarda, kullanılan birinci basamak tanı testi haline gelmiştir. Semptomlar genellikle PPİ tedavisi ile 1-2 hafta içinde azalır.

Ampirik biyoloji ne demek?
Aristo’nun geliştirdiği bu sınıflandırmaya “Yapay Sınıflandırma” veya “Ampirik Sınıflandırma” denir. Bu sınıflandırmanın temeli, canlıları dış görünüşleri ve yaşadıkları ortama bakarak sınıflandırmaktır. Dayandığı temel analog organlar ve şekil benzerliğidir.

Psikolojide ampirik nedir?
Ampirik, teorik fikirlerden veya saf mantıktan ziyade doğrudan gözlem, deneyim veya deneyden elde edilen bilgi veya enformasyon anlamına gelir. Psikoloji bağlamında ampirik araştırma, insan davranışı ve zihinsel süreçler hakkında sonuçlar çıkarmak veya teoriler geliştirmek için görüşmeler, anketler, deneyler veya vaka çalışmaları gibi yöntemlerle veri toplamayı içerir.

Psikolojide ampirik araştırmanın bir örneği, 1848’de ciddi bir beyin hasarından kurtulan demiryolu inşaat ustabaşı Phineas Gage’in ünlü vakasıdır. Kazadan sonra Gage’in davranışlarında meydana gelen değişiklikler, ön lobların kişilik ve karar verme süreçlerindeki rolü hakkında önemli deneysel kanıtlar sağlamıştır.


Not: Deneycilik, görgülcülük olarak da bilinir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com