AMORTİSMAN (İng. depreciation, amortization; Alm. Abschreibung)

YATIRIM mallarının kullanıldıkça eskimesi ve değerinin düşmesi nedeniyle kullanım süresi sonunda yenisinin alınması için ayrılması gereken miktarlara amortisman deniyor. İki tür uygulanma şekli vardır:

1. Sabit oranlı amortisman. Bu yöntemde amortisman olarak ayrılacak tutar eşit parçalara bölünerek sabit değerin ömrüne göre yıllara yayılır.

2. Azalan bakiyeler yöntemiyle amortisman. Bu yöntemde en başta büyük bir kısım ilk yıla ayrılır. Daha sonra ise bu miktar giderek azalır.

Mali açıdan gelirleri giderlerinden çok olan firmalar daha az vergi vermek için giderleri yükseltmek için azalan bakiyeler yöntemini kullanırlar. Daha az kar eden ve sektöründe ortalama olan bir firma için ise sabit amortisman yönteminin uygulanması firma için daha uygundur.

Amortisman mantığı nedir?
Duran varlıklarda zaman içerisinde yıpranma, aşınma ve eskime ortaya çıkması kaçınılmazdır. Amortisman ya da bir diğer adıyla yıpranma payı, işletmelerin aldıkları değerli varlıkların eskimesi ve aşınması durumunda gider payı olarak gösterilmesidir.

Amortisman hesaplama nasıl yapılır?
Amortisman oranı 1 / ekonomik ömür şeklinde hesaplanır. Yani 1 / 5 = 0,20 ‘dir. Bu sonucun yüzde karşılığı da % 20 olarak ortaya çıkacaktır. Bu bağlamda, senelik amortisman hesabı sonucu 10.000 x % 20 = 2.000 TL’dir.

Amortisman nasıl uygulanır?
Amortisman oranı, varlığın KDV hariç satın alma bedelinin ekonomik ömrüne bölünmesiyle bulunur. Bulunan amortisman oranı duran varlığın KDV hariç satın alma bedeli ile çarpılarak varlığın ekonomik ömrü süresince her yıl eşit olarak ayrılacak amortisman tutarı hesaplanır.

Amortisman neden yapılır?
Hiçbir yıpranma ve aşınmaya maruz kalmadığı halde teknolojik gelişmeler nedeniyle demode olan varlıklarda değer kaybına uğrayabilir veya işletmede fiilen kullanılamaz hale gelebilir. Bu durumda söz konusu varlıklar için de amortisman ayrılması gerekmektedir.

Kaç çeşit amortisman var?
1. Normal amortisman. Normal yani eşit tutarlı amortisman, Maliye bakanlığı tarafından tespit edilen oranlara göre hesaplanır.
2. Azalan bakiyeler yöntemi.
3. Fevkalade amortisman.

Amortisman nelere uygulanmaz?
Bir sabit varlığa amortisman uygulanması için o varlığın bir gayrimenkul olması, gayrimenkul benzeri olarak değerlenen iktisadi kıymetlerden biri olması; alet, edevat, mefruşat, demirbaş veya sinema filmi olması gerekir. Bunlar dışındaki varlıklara amortisman uygulanmaz.

Amortisman zorunlu mudur?
Amortisman ayrılması mecburi değildir. – Amortisman ayrılmaması, amortisman süresini uzatmaz. – Maliye İdaresi, amortisman ayrılmadığı takdirde ilgili yıla ait amortisman hakkının kaybolacağı ve düzeltme yoluyla da bu hakkın kullanılamayacağı görüşündedir.

Amortisman gideri vergiden düşer mi?
Kiraya verilen mal ve haklar için ayrılan amortisman giderleri gayrisafi hâsılattan indirilebilir.

Amortisman sabit gider mi?
Literatürde sabit maliyetlerden biri olarak kabul edilen amortisman giderleri, Uluslararası Muhasebe Standartları’ndan 16’ncısı olan Maddi Duran Varlıklar Standardı ile getirilen üretim miktarı yöntemi kullanıldığında değişken gider olarak nitelendirilmelidir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com