AMORTİSMAN (depreciation, amortization)

Yatırım mallarının kullanıldıkça eskimesi ve değerinin düşmesi nedeniyle kullanım süresi sonunda yenisinin alınması için ayrılması gereken miktardır.

Amortisman türleri şu şekilde ifade edilebilir:

• Sabit oranlı amortisman: Bu yöntemde amortisman olarak ayrılacak tutar eşit parçalara bölünerek sabit değerin ömrüne göre yıllara yayılır.

• Azalan bakiyeler yöntemiyle amortisman: Bu yöntemde en başta büyük bir kısım ilk yıla ayrılır. Daha sonra ise bu miktar giderek azalır.

Amortisman hesaplama nasıl yapılır?
Hesaplama, belirlenen türdeki amortismana göre değişim göstermektedir. Aynı varlığın, farklı amortisman türüne göre hesaplanmasının sonuçları değişim göstermektedir. Örneğin; %18 KDV oranı hariç olmak üzere; net değeri 3000 TL olan bir varlığın, 5 yıllık ekonomik ömrü olduğunu varsayarak, bu varlığın hesaplamaları Normal ve Azalan Bakiyeler yöntemi ile hesaplanabilir.

1) Normal Amortisman Yöntemi: Bu yöntemde; Tutar/Varlığın ekonomik ömrü formülünü kullanarak, amortisman hesabını 3000/5= 600 olarak bulabiliriz. Ayrıca; Amortisman oranı=1/Varlığın ekonomik ömrü olduğundan, %20 amortisman oranını, ürününün net değeri üzerinden oranlayarak (3000 x %20= 600) da bulabilirsiniz.

2) Azalan Bakiyeler Yöntemi: Aynı değerler kullanılarak ilk 3 yıllık amortisman hesabı aşağıdaki gibi hesaplanabilmektedir:

İlk Yıl: (3000/5) x 2 = 1200 TL

İkinci Yıl: (3000 – 1200)/5 x 2= (1800/5) x 2 = 720 TL

Üçüncü Yıl: (1800 – 720)/5 x 2= (1080/5) x 2 =432 TL olarak hesaplanmaktadır.

Amortisman neleri kapsar?
Amortismana tabi olan varlıklar arasında gayrimenkuller, demirbaş mallar, telif hakkı, alet, edevat, mefruşat, sinema filmleri, şerefiye gibi varlıklar bulunur. Amortisman, zaman içinde defter değerindeki düşüşleri açıklamak için kullanılır.

Amortisman gelir mi, gider mi?
Amortismanlar da ticari kazancın tespitinde indirebilecek giderler arasında sayılarak önemli bir gider türü niteliği kazanmıştır. Duran varlığın ekonomik ömrü boyunca gider yazılarak itfa edilmesi muhasebenin dönemsellik kavramı gereğinin de yerine getirilmesini sağlamaktadır.

Amortisman vergiden düşer mi?
Kurumlar Vergisi Kanunu Açısından Amortisman İşlemleri. KVK da G V K’na benzer şekilde, amortismanları bir gider unsuru olması açısından ele almakta ve kurum kazançlarının tespitinde matrahtan indirilebilecek giderler arasında kabul etmektedir.

Amortisman Ayırma Şartları Nelerdir?
Amortisman işlemlerinin hesaplanmasında bazı koşullar aranır. Şartlar oluşmadan amortisman hesaplamadan bahsedilemez. Amortisman değerinin hesaplanabilmesi için aranan ilk şart varlığın yıpranma ya da eskimeye maruz kalması olarak açıklanır.

Amortisman koşullarından birisi de işletmelerin maddi varlığının 1 yıldan fazla kullanılır halde olmasıdır. 1 yılı geçmeyen varlıklar için amortisman değeri hesaplanırsa yanlışlıklar görülebilir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com