ALTI PAS (six-yard-box)

FUTBOL sahasında ceza alanı içinde bulunan ve kaleye 5,5 metre uzaklıktaki çizginin içinde kalan bölgeye denir. Diğer bir deyişle ‘kale alanı’…

Alanın boyutu 18,32 x 5,50 metredir. 6 yard olduğu için altı pas adını almıştır. Kale alanı ile ilgili birçok kişi tarafından bilinen yanlış bir bilgi mevcuttur.

Altı pas, dilimize İngilizcedeki “6 yard box” veya “six-yard-box” teriminden gelmiştir. Futbolda ceza sahası içerisinde küçük dikdörtgen alana verilen addır. Bu alana “kale sahası” ismi de denmektedir. Altı pas alanında kaleciler dokunulmaz olur ve burada kendilerine tapılan müdahalelere faul olarak değerlendirilmektedir. Zaman zaman mücadelelerde ve fizik gücün üst düzeyde olan liglerde hakemler bu alanda kalecilere yapılacak ufak müdahalelere faul çalmamaktadır. Bu tamamen ligin durumuna ve faulün şiddetine göre değişmektedir.

Bu alan kalecilerin özel alanı olarak bilinir. Alana bu sebepten dolayı “kale sahası” adı verilmiştir. Altı pas bölgesi, ceza sahası içerisindeki küçük dikdörtgen alanı ifade etmektedir. Bu alanda bulunan diğer dikdörtgen ise ceza sahasıdır. Ceza sahası İngilizcede “18-yard-box” olarak adlandırılmıştır. Penaltı noktası, kale sahasıyla ceza sahası içerisinde yer alan bölgededir. Ceza sahası, kale sahası alanını da kapsadığından bu alanda yapılacak herhangi bir faul, penaltı ile cezalandırılmaktadır. Kale sahası yani altı pas bölgesi, ceza sahasından 11 metre içindedir ve altı pas bölgesinin genişliği ise 5,5 metredir. Kale sahasının uzunluğu da 18,2 metredir.

Altı pas çizgisi ne işe yarar?
Altı pas içinde kaleciye topu eliyle tutma hakkı verilmiştir. Bu alan içinde hücum yapılan tarafa yapılan faul veya ceza gerektiren bir eylem yapılması durumunda savunma yapan takım penaltı ile cezalandırılır.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com