AL DENTE

İŞLENEN yiyeceğin dişe dokunur, dişe gelir seviyede pişirilmesidir. Özellikle makarnalar için kullanılır.

Al dente, ısırmaya uygun hale gelecek kadar sert şekilde pişirilen makarna veya pirinci tanımlar. Bu terim aynı zamanda sıkı pişirilmiş sebzeleri de kapsar. Çağdaş İtalyan mutfağında bu terim, makarnanın ideal kıvamını tanımlar ve kısa bir pişirme süresini içerir.

Makarnanın al dente yani az pişmiş olarak tüketilmesinin nedeni ise ; midemizin al dente makarnayı daha kolay sindirmesi ve tabii en önemlisi besin değerlerini fazla kaynatarak kaybetmemiş derecede pişirmek olduğunu belirtelim

Al dente kaç dakika?
Tane tane, dişe gelen anlamında olan al dente sebze ve makarna için kullanılıyor. Makarna paketlerinin üzerinde de bu ifadeyle karşılaşılabilir. Al dente makarna için 8 ila 12 dakika pişirme süresine ihtiyaç vardır. Ancak türüne göre bu süre değişebilir.

İyi bir Al Dente makarna nasıl pişirilir?
1-Makarna suyu mutlaka bolca kaynasın, fokurdayan suda makarna eklendiğinde birbirine yapışmaması için bolca kaynamalıdır.

Kaynamış suda ki makarna nişastasını kolay sindirilebilir bir yapıya dönüştürür.

2- Makarna tuzunu kaynar suya ilave edin, asla soğuk suya eklemeyin. Kaynamamış suya atılan tuz suyun daha geç kaynamasına sebep olacaktır. Kaynar suya eklenen tuz ise hızlıca etkileşime girip suyun sıcaklığını artırır.

3- Ocağın ateşini asla kısmayın, makarna haşlanana kadar yüksek ısıda pişirmeye özen gösterin, suyun sıcaklığı kaynama noktasının altına düşmemeli, böylece makarnanız daha hızlı pişer ve en iyi al dente sonucu etmiş olursunuz,

Ocağı ateşini kıstığınız andan itibaren makarnanız hamur olur.

4– Makarnaları asla kırmayın, makarnayı çatala sarabilmeniz için makarnanın boyutu uzun halde olmalıdır. Çatala doladığınız makarna sosu daha bol tüketmenizi sağlar.

Uzun makarnalarınızı kaynayan suya olduğu gibi koyup suyun içindeki kısmında yumuşama başladığı anda yavaşça üzerlerine bastırarak tamamının tencereye girmesini sağlayın.

Makarnanın pişip pişmediğini anlamak için tencereden bir dilim alıp ısırın ve kıvamına bakın. Al dente kıvamı için makarnanızın ısırdığınızda çıtırdamaması ancak yine de dişinize sert gelmesi gerek.

5- Makarnanızı süzdükten sonra haşlama suyunun bir kısmını sosunuza ilave etmek için ayırmalısınız. Bu suyu sosunuzun çok koyu olması durumunda kıvamını inceltmek için kullanabilirsiniz. Ancak makarnanızı süzdükten sonra asla yıkamayın. Yıkanmış makarnanın yüzeyindeki nişasta kaybolur ve üzerine sos yapışmaz. Ayrıca yıkadığınız soğuk su makarnanın pişme sürecini durdurur. Bu sebeple sadece süzün ve asla yıkamayın.

6- Makarna sosunuz önceden hazır olsun, makarnanızı süzer süzmez sosun içine koyun, altını açın ve birkaç dakika çevirin. Eğer sosunuz çok koyuysa içine biraz haşlama suyu ekleyin. Nişasta dolu bu su, sosunuzu zenginleştirip makarnaya yapışmasını sağlayacaktır.

7- Sosladığınız makarnayı bekletmeden hemen servis edin.

Makarna en güzel tavadan hemen alıp taze ve sıcakken yenir.
Yemeğin tadını artırmak için üzerine rendelenmiş parmesan peynir ya da kıyılmış maydanoz serpebilirsiniz.

8- Son olarak tavanızda kalan makarnayı sonra yemek için ısıtmayın. İster mikrodalga fırında ister tavada fark etmez, ısıtılmış makarna iyi bir görünüm sağlamayacaktır.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com