AKŞAM AÇILAN (Lat. vespertinus; İng. vespertine)

GÜN ışığında çiçeklerini kapatan, akşam olduğunda açan bitkiler.

Akşam (gece) açan çiçeklerin birçoğu kokusu, çoğu kişi tarafından da beğenilmektedir. Bu çiçeklerin evde bakımının kolay olması sebebi ile birçok kişi saksıda büyütmeyi tercih eder. Hem bahçede hem de saksıda büyüyebilen gece açan çiçekler vardır. Bu çiçeklerin bakımından nasıl su verilmesi gerektiğine kadar her bir unsur çiçeğin türüne göre değişir. Gece açan çiçeklerden bazıları şunlardır:

Mirabilis Jalapa
Akşamsefası ismi ile de bilinen bu çiçek türü, akşamları açan ve hoş kokan çiçekler arasındadır. Hemen hemen her bahçede ve evde karşılaşılması mümkündür. Birçok farklı renkte oluşmasının yanı sıra bakımının kolaylığı sebebi ile de dikkat çeker. Güneşin batışı ile çiçek açan akşamsefası, sabahın ilk saatlerine kadar çiçeklerini göstermeye devam eder.

Ayçiçeği
Ayçiçeğinin akşam açılması alacakaranlık vakti başlar. Çoğunlukla renk geçişlerinin olduğu ayçiçeği bir bahçe bitkisidir. 15 m’ye kadar uzayabilmesi sebebi ile bahçede ve geniş bir alanda bakılması daha uygundur. Gece boyunca yapraklarını açık tutan ayçiçeği, hoş kokusu ile de dikkat çeker.

Night Blooming Jasmine
Melisa çiçeği de akşamları açan çiçekler arasındadır. Evde bakımı yapılabilse de daha iyi koşullarda yetişebilmesi için bahçede bakılması daha uygundur. Çalı olarak da bilindiği için bahçede bakılması onun için daha iyi olacak ve köklerinin güçlü kalması sağlanacaktır.

Berlandiere Lyrata
Çikolata çiçeği ismi ile de bilinen bu çiçek ise çoğunlukla Amerika’da yetişmektedir. Satışı farklı ülkelere yapılmasına karşın anavatan olarak ABD gösterilir. Geceleri çiçeklerini gösteren Berlandiere Lyrata’nın kokusu papatyayı andırmaktadır.

Çuha Çiçeği
Çuha sağlık için de sık sık tercih edilen bir bitkidir. Yapraklarını akşam vakitlerinde açar ve gün doğumuna kadar açık bırakır. 5 m’ye kadar uzayabildiği için bahçede bakılması önerilir. Gece açan çiçekler arasında yer alır ve sarı renginden dolayı geceleri yıldıza benzer.

Nilüfer
Tropik nilüfer türleri gece açmaktadır. Yüksek sıcaklıklar ile barışık olan nilüferler, akşamları çiçeklerini açmakta ve sabaha karşı kapatmaktadır. Gün ışığından kendini korumaya çalışan ve bu sebep ile de sadece geceleri açan bir bitkidir. Göletlerde nilüferler ile daha sık karşılaşılır.

Gece Orkidesi
Orkidenin farklı türleri vardır ve bu türlerden biri de epidendrum’dur. Kokulu gece orkidesi olarak bilinen bu bitki, en fazla 3 çiçek vermektedir. Geceleri yoğun kokusu ile açan ve gün doğumu başlamadan kendini kapatan bir bitkidir. Bu sebep ile de birçok kişi orkideye bakmak ister. Tropik bölgelerde daha sık karşılaşılan gece orkidesi, sıcağı seven bir bitkidir.

Nottingham Carchfly
Nottingham carchfly gece açan çiçekler kategorisinde bulunur. Adını Nottingham Sarayı’ndan alan bu bitki, bahçede bakılması daha uygun olan bir türdür. Üst üste üç gün boyunca çiçek açması tozlaşması için gereken bir durumdur. Nottingham carchfly yoğun kokusu ile insanları da etkisi altına alır.

Lotus Brahma – Kamal
Lotus tanrıların çiçeği ismiyle de bilinir ve rakımı yüksek olan yerlerde büyür. Bu sebep ile de lotus brahma – kamal çiçeğinin doğada, kendi şartlarında yetiştirilmesi çok daha uygundur. Geceleri açan lotus brahma – kamal, yüksek yerlerde daha iyi yetişir. Gece açan çiçeklerden biri olması sebebi ile güçlü bir koku ile karşılaşılması da mümkündür. Gece açan birçok çiçeğin kokusu daha yoğun olmaktadır.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com