AKOR (Fr. Accord, İng. Chord)

AYNI anda tınlamak üzere “dikey” olarak yazılmış ikiden fazla ses. Aynı terim, çalgıların, ses yüksekliklerinin birbiriyle uyuşması amacıyla (La=440) titreşimini tutacak şekilde düzenlenmesi için kullanılır.

Akor, en az üç ayrı perdenin bir arada tınladığı ses kümesidir. Hangi perdelerin üst üste konulacağı, yapılan müziğin stiline veya müzikte o anda yaratılmak istenen etkiye göre belirlenir. Klasik tonal armonide akorlar, bir temel notanın üzerine üçlü aralıkların üst üste konulması ilkesiyle kurulurlar.

AKORLAR NASIL OKUNUR?
Batı Müziğinde iki ana akor vardır. Bunlar “MAJÖR” ve “Minor” olarak adlandırılır. Tek başına bir harf gördüğümüzde örneğin “C”, bu “Do Majör” akoru demektir. Eğer “C”nin yanında küçük “m” harfi varsa yani “Cm” şeklinde yazılmışsa, bu “Do minor” anlamına gelir. Bu verdiğimiz örnek tüm akorlar için geçerlidir.

Örnek: Am : La Minör, E: Mi Majör, Dm: Re Minor vb….

Kaç çeşit akor vardır?
Üç, dört ve daha fazla sesin bir araya gelmesine ve bu seslerin üçlü aralıklarla kurulmasına akor denir. Armonide akorlar genellikle üç sesli, dört sesli ve beş sesli olarak kurulmaktadır. Bu akorlara Üç sesli, Yedili (septakor) ve Dokuzlu (nonakor) denir. Üç sesli akorlar – üç sesten oluşmaktadır.

7’li akor ne demek?
Gamın beşinci derecesinden kurulan, dört farklı sesten oluşan, majör ve minör sisteminin en önemli akoruna Dominant Yedili akoru denir.

9’lu akor nedir?
Dominant dokuzlu akoru dominant yedili akorundan daha geniş bir akordur. Dominant dokuzlu akoru beş sesten oluşmaktadır ve D9 olarak yazılmaktadır. D9 akoru D7 akorunun üzerine bir üçlü aralığı eklenerek oluşur. Doğal majörde D9 akorunun aralık kuruluşu B3+K3+K3+B3, armonik majör ve armonik minörde ise B3+K3+K3+K3.

Hangi akor hangi harf?
Yaygın çalgılarda standart akort düzenleri:

Keman – G3 D4 A4 E5
Viola – C3 G3 D4 A4
Çello – C2 G2 D3 A3 (Violanın bir oktav düşüğü)
Kontrbas – E1 A1 D2 G2
Kalın do telli kontrbas – C1 E1 A1 D2 G2 (Kalın do teli hariç dört telli ile aynı)
5 telli kontrbas – B0 E1 A1 D2 G2 (Kalın si teli hariç dört telli ile aynı)
İnce viol – D3 G3 C4 E4 A4 D5
Tenor viol – G2 C3 F3 A3 D4 G4
Bas viol – D2 G2 C3 E3 A3 D4 (İnce violden bir oktav düşük)
7 telli bas viol – A1 D2 G2 C3 E3 A3 D4 (Kalın la teli eklenmiş)

Tonik akor ne demek?
Tonik, müzik teorisinde, bir müzik ölçüsünün ilk notasıdır ve müzikal kompozisyonda oldukça önemlidir. Tonik notanın üçlü şekline tonik akor denir ve en önemli akordur.

Eksik akor ne demek?
Eksik akorlar, küçük bir akorla karşılaştırıldığında düz bir beşinci dereceye sahiptir, bu nedenle azaltılmış bir üçlünün formülü her zaman 1 – ♭3 – ♭5’tir.

Solo akor nedir?
Eğer müzik dinlediğiniz yerde 2 gitarcı varsa genelde biri akor çalarken diğeri solo melodilerle eşlik eder. Yaptığı şey solodur. Ud yada bağlama çalan bir müzisyende zaman zaman ritimsel eşliklerde yapsada genelde melodi çalar.

Altere akor ne demek?
Altere akorlar özellikle dominant akorlarda sık karşılaşılan bir durum. Gnele olarak 5. derece veya 9. derecenin diyez veya bemol aldığı akorları tanımlıyor. Her zaman olmasa da sıklıkla tansiyon etkisini arttırmak ve bir tam dörtlü yukarıdaki akora çözülmek amacıyla kullanılırlar.

BB akor nedir?
Bir triad olan Si bemol majör akoru (sembolü Bb olarak yazılır) Si♭, Re, ve Fa notalardan oluşur. Bu akor kök ses (Si♭) üzerine bir büyük üçlü (Re) ve tam beşli (Fa) ses aralıkları eklenerek elde edilir.

Napoliten akor nedir?
Bu akor, armonik Majör ve minörde, akorun birlisinin pestleşmesi sonucunda kurulur.

Aug akor nedir?
Minör ve majör akorların kısaltılmasına ek olarak, augmented akorların da “aug” olarak kısaltıldığını görürsünüz. Eksiltilmiş akorların sağ üst çemberi vardır. Do majör eksiltilmiş akor C° olarak yazılır.

Bareli akor ne demek?
Bareli akorlar gitarın eşiğine doğru gidildikçe basması zorlaşan akorlardır.

Çevrim akor ne demek?
Akor çevrimleri, bir akorun aynı seslerini koruyarak farklı şekilde ifade edilmesidir. Temel triadların kök hali dışında iki çevrimi mevcuttur. Voicing ise, bu akorların farklı çevrim hallerinde veya farklı oktavlara dağıtılarak kendilerine has bir ses elde edilmesidir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com