AKILLI GÜÇ (smart power)

GÜÇLÜ bir ordunun yanı sıra, kişilerin prestijlerini ve nüfuzlarını genişletmek ve eyleminin meşruiyetini sağlamak için ittifaklara, ortaklıklara ve her düzeydeki kurumlara yoğun yatırım yapan yaklaşım…

Joseph Nye, yumuşak güç kavramını çok erken tarihlerde revize etti. Bir ülkenin diplomatik etkinliğini artırmasının ve nüfuz alanını genişletmesinin tek başına yumuşak veya sert güçten değil akıllı güçten geçtiğini söyledi.

Bu mantığa göre, tek başına yumuşak güç sonuç üretemiyor. Tek başına sert güç sürdürülemiyor.

Akıllı güç, gücü en üst düzeye çıkarmak veya hegemonyayı korumakla ilgili değil, gücün yayılması ve kaynakları başarılı stratejilerde birleştirmenin yollarını bulmakla ilgilidir. Akıllı bir strateji aynı zamanda mevcut güç kaynaklarının neler olduğu ve hangi bağlamlarda kullanılabileceğinin de belirlenmesidir. Yine bu kapsamda önemli bir unsur da hedef kitlenin iyi anlaşılmasıdır. Nye’ın deyimiyle kalpleri ve zihinleri kazanmak yumuşak gücün özüdür, bunu başarmak içinse anlamak en önemli unsurdur.

İki örnek:

1901ː Thedore Roosevelt, uluslararası ilişkilerinde, “yumuşak konuş ve büyük bir sopa taşı; çok ileriye gidersin” sözünü kullanmış ve uygulamıştır.

2007: 11 Eylül ve Irak’taki savaş ışığında Bush yönetimi, sert güç stratejisine çok fazla vurgu yaptığı için eleştirildi. Bu sert güç stratejisine karşı koymak için Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi, 11 Eylül ve ABD dış politikasının geleceğine hangi ilkelerin yön vermesi gerektiği konusunda akıllı güç kavramını tartışmaya sokmak için “Akıllı Güç Komisyonu”nu yayınladı.


Kaynaklar:

  • Kitap: Joseph S. Nye, Soft Power: The Means to Success in World Politics, New York, Public Affairs, 2004a.
  • Makale: Joseph S. Nye, “Soft Power and American Foreign Policy”, Political Science Quarterly, Cilt 119, No 2, s. 255-270, 2004b.
  • Makale: Joseph S. Nye, “Get Smart: Combining Hard and Soft Power”, Foreign Affairs, Cilt 88, No 4, s. 160-163, 2009.
  • Belge: European External Action Service, “A Strategic Compass For Security and Defence”,   https://www.eeas.europa.eu/sites/default/files/documents/strategic_compass_en3_web.pdf (Erişim Tarihi: 4 Ocak 2022).
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com