AKİDE ŞEKERİ

AĞDADAN yapılan, çeşitli renkte, kokulu, katı, ağızda güç eriyen bir şeker çeşidi.

Osmanlı zamanından beri rengârenk görüntüsüyle şekerci dükkânlarının vitrinlerini süsleyen akide şekerinin onlarca çeşidi bulunur. Akide şekeri tarçınlısı, nanelisi, kahvelisi, çileklisi, fındıklısı, susamlısıyla yediden yetmişe herkesin gönlünü kazanmıştır.

Çok basit bir lezzet gibi görünse de yapımı meşakkatlidir.

Dünya’da akide şekerinin üretildiği tek yer Türkiye’dir.

AKİDE ŞEKERİ NASIL YAPILIR?
İlk olarak şekerin sıcak suyla eritilip yuvarlak mermer tezgahlar üzerine dökülerek şekil verilmesiyle yapılır akide şekeri.

Ardından lokumlarıyla ve akide şekeriyle ünü bugüne kadar gelmiş Hacı Bekir, farklı bir yorum getirir çocukluğumuzun mutluluk sebebine. Kelle yani akide şekerini havanla döver ve eritir ilk olarak. Ardından içine meyve özleri ve kuru yemişler karıştırıp elle yoğurur. Ortaya çıkan bu “hamuru” da uzun bir çubuk haline getirip yan yan (havuç keser gibi) keser. Akidenin bugünkü şekli ise daha sonra ortaya çıkacaktır.

Bir de mühürlü akideler vardır. Altıgen şeklinde ortası çukur ve o çukurlukta “Maşallah” yazan akidelere de mühürlü akide denir o zamanlar.

Şimdilerde ise daha farklı yapılıyor. Tercihen bakır kazan içinde suyla birlikte toz şekerinin kaynayıp içindeki suyun uçmasıyla pişirme başlıyor. Ardından içine bal, kuru yemiş, meyve parçacıkları gibi kişinin isteğine göre malzemeler ekleniyor ve soğumaya bırakılıyor. Soğumaya başlayan şeker macununa çubuk biçiminde şekil verilip macun, küçük parçalara ayrılıyor.

Akide Şekeri Nasıl Muhafaza Edilir?
Evinize akide şekeri alıyorsanız havayla temas etmeyen temiz cam kavanozlarda saklamaya özen gösterin. Böylelikle tazeliğini daha uzun süre koruyabilirsiniz.

Akide ve Mevlana Şekeri Arasındaki Fark Nedir?
Mevlana şekeri (Konya şekeri) ile akide şekerinin arasında çok büyük bir fark yoktur. Mevlana şekeri akidenin bir çeşididir. Akide şekerine göre daha düşük ısıda pişirilir. Biraz sert olmasına rağmen ağızda kolayca dağılıp hemen eriyen bir şeker türüdür.

Akide Şekerinin Tarihi Hikayesi Nedir?
Akide şekeri Osmanlı zamanında askerlere dağıtılırmış. Yeniçerilerin devlete bağlılığını simgeler ve devletin önemli kişilerine ikram edilirmiş. Sert ve renkli yapısı ile devleti simgelediği düşünülürdü. Yeniçeriler ulufe töreninde ikram edilen bu akide şekerlerini yiyerek devlete olan bağlılıklarını ve itaatlerini kanıtlar, söz verirlerdi. Topkapı Sarayı’nda düzenlenen törenlerle akide şekeri sunulurdu.

Bir rivayete göre yeniçerinin padişaha sunduğu şekerin ağırlığına göre padişaha olan güvenleri değerlendirilirdi. Ünü de bu şekilde yayılmaya başlayan akide şekeri, Osmanlı dönemi boyunca oldukça popüler olmuştur.
Büyüklerinizin evini ziyarete gittiğinizde cam kavanozlarda saklı rengarenk akide şekerlerini görmüşsünüzdür. Eskiden bayramlarda, misafirliklerde en çok ikram edilen şekerleme akide şekeri diğer adıyla kelle şekeriydi.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com