AFNOR ÖLÇÜNLERİ – AFNOR STANDARTLARI (AFNOR standards)

Fransız Ölçünler Birliği’nce sinema ve televizyon alanında konulan ölçünler.

AFNOR, ilk Fransız değerlendirme ve sertifikalandırma kuruluşudur. AFNOR; sistemler, hizmet, ürünler, kişiler ve yönetmeliklere uygunluk için sertifikalandırma yapmaktadır.

AFNOR standartları, ülkemizde ve dünyada tanınmakta ve uygulanmaktadır. Ülkemizde yayınlanan şartnamelerin bir kısmında “yangın alarm sistemleri” başlığı altında AFNOR ile karşılaşmak mümkündür. Bu durum da; işçilik yapan firmaların ve kullanıcıların aklına “AFNOR Nedir” sorusunu getirmektedir.

Ülkemizde, yangın algılama ve ihbar sistemleri konusunda birçok kurum ve kuruluş EN54 (Avrupa Normları) başta olmak üzere; LPCB, VdS, UL ve AFNOR sertifikalarını istemektedir.

AFNOR, 24 Mayıs 1926’da Fransız Medeni Kanunu altında kurulmuştur ve 2004 yılında Association française pour l’assurance de la qualité (Fransız Kalite Güvence Kuruluşu – AFAQ) ile birleşmiştir. AFNOR’un amacı standartları geliştirme sürecine öncülük etmek, bu süreci koordine etmek ve bu standartların uygulanmasını teşvik etmektir.

AFNOR’un genel merkezi Paris’tedir. AFNOR; AFAQ ve NF gibi iki büyük Fransız etiketine sahiptir ve CE işaretine uygunluk değerlendirmesi için çeşitli AB direktiflerinde listelenmiş bir sertifikalandırma kuruluşudur. Uluslararası düzeyde AFNOR, Avrupa standartları (EN) ve uluslararası standartların (ISO ve IEC) tanımı içinde yer almaktadır. Dünya çapında 40’ın üzerinde ofis aracılığıyla faaliyet göstermektedir. Teknik ortakları, büyük laboratuarlar, teknik merkezler ve denetim kurumları ile işbirliği yapan küresel bir denetçi ağına sahiptir.

AFNOR, eğitim alanında AFNOR Certification ve AFNOR Compétences‘i kurarak ticari ve rekabetçi faaliyetlerini uzmanlaşmış iştiraklerinin içinde yoğunlaştırmıştır. AFNOR Grubu’nun bir iştiraki olan AFNOR Sertifikalandırma; sistemler, hizmetler ve ürünler, kişiler ve yönetmeliklere uygunluk için yetkili ilk Fransız değerlendirme ve sertifikalandırma makamıdır. AFNOR Sertifikalandırma, Fransa’da Fransız Sanayi Bakanlığı’nın altında resmi ulusal standartlaştırma ve sertifikalandırma sunmaktadır.

AFNOR’un Önemli Ortakları
AFNOR, uluslararası standartlarını geliştirebilmek için birden fazla ortak ile çalışmaktadır. Bunlardan en önemli olanları;

ACTIA (Gıda Endüstrisi için Teknik İşbirliği Kuruluşu)
ADEME (Fransız Çevre ve Enerji Yönetimi Teşkilatı)
ADEPT (Gıda Ürünlerinde ve Tekniklerinde Uluslararası Ticareti Geliştirme Kuruluşu)
COFRAC (Fransız Akreditasyon Komitesi)
CSTB (İnşaat için Bilimsel ve Teknik Merkez)
CTI (Merkez Ağ Endüstriyel Teknolojisi)
INERIS (Ulusal Endüstriyel Çevre ve Risk Enstitüsü)
LCIE (Laboratoire Central des Industries Électriques)
LNE (Laboratoire National Metrology and Testing)
UTAC (Union Technique de l’automobile, cycle and motorcycle)
UTE (Union Technique de l’Électricité)

AFNOR hakkındaki tüm bilgilere www.afnor.org sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com