BİR kimsenin kendisine veya sevdiği bir kişiye yapılan kötü bir işlemi protesto etmek için kendisini aç bırakması; yemek yememe grevi.
Çoğunlukla siyasi amaçlara ulaşmak için başvurulan bir eylem yoludur.
1991 tarihli Malta Bildirgesi’nde açlık grevi, “zihinsel olarak ehliyetli ve kendi iradesiyle açlık grevine karar vermiş kimsenin belirli bir zaman için yiyecek ve/veya sıvı almayı reddetmesi” şeklinde tanımlanmıştır. Açlık grevi eyleminden farklı olarak, ölüm orucu eyleminde hiçbir gıda alınmaz.
Açlık grevi ilk ne zaman hayata geçirildi?
Açlık grevlerinin ne zaman ve nerede başladığına dair tam bir bilgi olmasa da uzak doğu ülkelerinde başladığı ayrıca Roma döneminde görüldüğü ve siyasi olarak da ilk Çarlık Rusya’sında ortaya çıktığı bilinmektedir.
Çarlık Rusya’sında bazı siyası mahkûmların sürgün sırasında ve sonrasında son çare olarak açlık grevlerine başvurmuşlardır. Yirminci yüz yılın başlarında açlık grevi İngiltere’de
Sufragistlerin militan kanadının kadınlara oy verme hakkı verilmesini isteme eylemi ile dünya
çapında duyulmuştur. Hindistan’da Gandhi, direnişi sırasında açlık grevine başvurmuştur.
Ülkemizde ise açlık grevi 30.03.1950 yılında Nazım Hikmet’in Bursa hapishanesinde açlık
grevine başlaması ile duyulmuştur
Açlık grevine kaç gün dayanılabilir?
Eğer kişi, gıda ile birlikte su da almıyorsa ölüm süresi hava sıcaklığı ile bağlantılı olarak 10 güne kadar düşer.
Birleşmiş Milletler’in “Hükümlü ve Tutuklulara Karşı Uyulması Gerekli Asgari Standart Kurallar” çerçevesinde kabul edilen temel nokta, hekimlerin bu eylemi yapan kişilere -bu eylemin nedenini tartışmaksızın- yeterli sağlık hizmeti vermeleri gereğidir.
Ölüm orucu ile açlık grevi arasındaki fark nedir?
Açlık grevi insan bedeni ve ruhu üzerinde derin izler bırakmakla birlikte, ölüm orucu, bırakılmadığı takdirde, süresi kişiden kişiye değişse de sonunda ölümü getirmektedir.
Açlık grevi yapan hükümlüye ne ceza verilir?
Hükümlü ve tutukluların beslenmesini engelleyenler hakkında iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilir. Hükümlü ve tutukluların açlık grevine veya ölüm orucuna teşvik ve ikna edilmeleri ya da bu yolda kendilerine talimat verilmesi de beslenmenin engellenmesi sayılır.