BİR memur, asker, polis, üst kuruluşlar ile yükseköğretim kurumu yöneticileri, öğretim elemanları ve diğer personel hakkında görevinin başında kalmasının sakıncalı görüldüğü hallerde uygulanan ihtiyati tedbir…
Açığa alınma diğer adıyla görevden uzaklaştırma cezai bir karar değildir. İdarenin ceza veya disiplin soruşturmasının tüm aşamalarında en fazla 3 aylık süreyle alınan tedbir kararı, geçici olarak kamu görevlisinin kamu görevinin yapamamasına neden olur. Kişinin memuriyetini sonlandıran bir işlem değildir.
Bu tedbirle birlikte memuriyeti fiilen kesilen kamu görevlisinden görev ilişkisini kesmek maksadıyla silahını, memurun kurum kimliğini vb. şeylerin kendisinden geri alınması gibi tedbirler de uygulanabilir.
GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILMA VE AÇIĞA ALINMA ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Kamu görevlisine uygulanan açığa alınma ve görevden uzaklaştırılma tedbirleri aynı durumu ifade etmektedir. Bu iki terim arasında bir fark bulunmamakta olup her ikisi de kamu görevlisinin geçici olarak görevinden alınması anlamına gelmektedir.
7068 Sayılı Kanunu’nun 28. Maddesinde görevden uzaklaştırma/açığa alınma hususuna 657 Sayılı Kanun’nun 137. Maddesindeki hükümlerin uygulanacağı şeklinde atıf yapılmıştır.