ABDEST

1. NAMAZ kılmak, Kur’ân okumak gibi ibadetleri yerine getirebilmek için dinin şart koştuğu şekilde niyet ederek el, ağız, burun, yüz, kol ve ayakları yıkamak; baş, kulaklar ve boynun iki yanını meshetmek suretiyle temizlenme.

2. Mesane ve bağırsaklar yoluyla vücuttan dışarıya atılan maddeler; küçük abdest, büyük abdest gibi.

Adabına riâyet edilerek abdest nasıl alınır?
Niyet edilir ve besmele çekilir. Önce eller bileklere kadar ve parmak araları da hilallenerek/ovuşturularak üç defa yıkanır. Abdest azalarında suyun temasına engel maddeler varsa imkân ölçüsünde temizlenir. Parmaktaki yüzük oynatılır. Sağ el ile üç defa ağza su verilerek ağız temizliği sağlanır. Aynı şekilde üç defa burna su verilerek burun temizlenir. Ardından yüz üç kere yıkanır. Sonra dirsekle birlikte sağ kol üç defa ve aynı şekilde sol kol üç defa yıkanır. Sağ el ıslatılarak avuç ve parmakların içiyle başın dörtte biri veya tamamı bir defa mesh edilir. Eller tekrar ıslatılarak başparmakla kulağın dışı, şehadet parmağı veya serçe parmakla içi mesh edildikten sonra her iki elin arkasıyla boyun mesh edilir. Önce sağ, sonra sol ayak, parmak uçlarından başlanarak topuk ve aşık kemikleri de dâhil olmak üzere yıkanır. Suyun parmak aralarına ulaşmasına özen gösterilir.

Abdest alırken hangi dua okunur?
Peygamber (s.a.s.), abdest alırken özel bir dua okumamıştır. Dolayısıyla güzel anlamlar içeriyor olsa da abdest sırasında dua okunması şart değildir. Bununla birlikte okumasında da bir sakınca yoktur.

Abdest almak: İbadetten önce usulünce yıkanarak temizlenmek.

Abdest bozmak: Dışarı çıkma ihtiyacını gidermek, ayak yoluna gitmek, def-i hâcet etmek.

Abdest iktiza etmek: Dinî bakımdan temizlenmeyi, boy abdesti almayı gerektirecek duruma gelmek, ihtilâm olmak.

Abdest suyu gibi: Tatsız, lezzetsiz sulu yiyecekler için kullanılır.

Abdest tazelemek: Yeniden abdest almak.

Abdestinde namazında: İbâdetini sürekli ve düzenli olarak yapan dindar (kimse).

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com