1944 yılının Temmuz ayında Bretton Woods kasabasında (ABD, New Hampshire eyaleti), toplanan Birleşmiş Milletler Para ve Finans Konferansı sonucunda kabul edilen ekonomik ve mali sistemdir.
Sistem, katılan ülkelerin ortak bir parasal düzen üzerinde anlaşmalarına dayalıdır. Sistemin özünde dünya para sisteminin altına endeksli tek para birimi olan dolara bağlı olarak yönlenmesi kabul edilmiştir.
Bretton Woods sistemini kim kurdu?
Bretton Woods, Küçük bir ABD eyaleti olan New Hampshire’deki bir Carroll kasabasının bir bölgesi. 1944 yılında burada yapılan Birleşmiş Milletler Para ve Finans Konferansı ardından imzalanan Bretton Woods Anlaşması ve adı bu anlaşma ile ortaya çıkan Bretton Woods sistemi ile ünlenmiştir.
Bretton Woods Sistemi Özellikleri nelerdir?
1944 yılında ilan edilen bu yeni ekonomik sistem iki temel özellik üzerinden tarif edilebilir. Birincisi, antlaşmaya katılan ve bu sistemi kabul eden tüm ülkeler, paralarının altına dönüştürülebilir olduğunu kabul etmiş ve her ülkenin yerel parasının değeri dolara göre belirlenmiştir. Bu şekilde dolar, altın ile dönüştürülebilir olan tek para olarak kabul edilmiş ve rezerv para olmuştur.
İkincisi ise bu sistem, düzeltilmesi imkânsız olan parasal dengesizlik hallerinde, bu sorunu yaşayan ülkelere, yerel parasının dolar karşısındaki değerini değiştirme hakkı da vermiştir. Yapılacak olan bu tür düzenlemeler için %10 barajı konmuş ve bu barajın aşılması ise Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) iznine tabi tutulmuştur.
Bretton Woods sisteminin kur sistemi nedir?
Bretton Woods anlaşması ile Dolar, altına dönüşebilen tek para birimi olarak kabul edilmiş ve 1 ons altın 35 dolar olacak şekilde düzenlenmiştir. Amerika Birleşik Devletleri dış talep olduğunda doları bu tutar karşılığında altına çevirmeyi kabul etmiştir. Diğer ülke birimlerinin değeri de dolar göre belirlenecektir.
Bretton Woods amacı ne?
En büyük gayesi dünya ticaretindeki engellerin yok olmasını biten ekonomilerin tekrar canlandırılıp ekonomiyi savaşın olmadığı anlardaki gibi istikrarlı olmasını sağlayacak şekilde uluslararası ve bir dünya parasal sistemin kurulması yönünde ülkelere destek olmak için kurulmuştur.
Bretton Woods sistemi neye dayanır?
Bretton Woods Sistemi hangi kur sistemine dayanır? Sistem sabit döviz kur sistemine dayalı olarak çalışır. Anlaşmaya dahil olan tüm ülkeler para birimlerinin değerini Amerikan dolarına endekslemek durumundadır.
Bretton Woods para sistemi ne zaman çöktü?
1945 yılında kabul edilen Bretton Woods ekonomik sistemi 1971 yılında kadar devam etmiştir. Tüm para birimlerinin dolara endeksli olması, finansal piyasalarda büyük bir gerilim yaratmıştır.
Bretton Woods kurumları hangileri?
II. Dünya Savaşı sonrası neoliberal politikaların tüm dünyaya yayılmasını kendisine şiar edinmiş olan Bretton-Woods üçlemesi1 (IMF, WB, WTO), kurulduğu 1944 yılından günümüze kadar geçen süreçte tüm dünya halklarının kaderlerinde ve yaşam hakları üzerinde birincil etkiye sahip olmuştur.
Bretton Woods ikizleri ne demek?
IMF ve Dünya Bankası’na, Bretton- Woods ikizleri deniliyor. Dünya Bankası, II. Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru (1944), Bretton Woods’da dünya döviz istikrarını sağlamak için yapılan konferansta kuruldu.
Bretton Woods Anlaşması nedir?
Bretton Woods Anlaşması, Temmuz 1944’te ABD’nin New Hampshire eyaletinin küçük bir beldesi olan Bretton Woods’da toplanan Birleşmiş Milletler para ve finans konferansında imzalanan “Uluslararası Para Anlaşması”nın bir diğer adıdır. II. Dünya Savaşı sonrasında kambiyo kurlarının dünya ticaretini geliştirici bir sisteme göre saptanması için yeni yöntemler aranmış ve bu çalışmalar sonucunda Bretton Woods Anlaşması ile uluslararası ödemelerde kullanılacak yeni bir sistem geliştirilmiştir. Doğu Bloku ülkeleri dışındaki 44 ülkeden 730 delegenin katıldığı bu anlaşma ile katılan ülke paraları için sabit kur esası benimsenmiş ve anlaşmaya katılan her ülkenin parasının değerinin, dolar esas alınarak saptanması kabul edilmiştir.
Uluslararası para sisteminin kurallarını belirleyen bu anlaşma, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) kurulmasına karar vermiştir. Bu kurumlar, 1946’da, yeterli sayıda ülke anlaşmayı imzalayınca faaliyete geçmiştir.