Sığınmacılıktan olimpiyat tarihine, ilham kaynağı bir yıldız: Melissa Vargas

A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda Çin'i geçerek yarı finale yükseldiği maçın yıldızı 42 sayıyla Melissa Vargas'tı. Vargas, 100 sayı barajını aşarak olimpiyat tarihine geçmeyi başardı. Sığınmacı olarak geldiği Avrupa'da silinmez bir iz bırakan Vargas, binlerce kız çocuğunun ve gençlerin ilham kaynağı...

A Milli Kadın Voleybol Takımı, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda Çin’i devirerek adını yarı finale yazdırdı. Takımın pasör çaprazı Melissa Vargas tarihi galibiyetin mimarı oldu. 42 sayı atarak Çin maçına damga vuran Vargas, Türkiye adına olimpiyat tarihine de geçti. Vargas, Eda Erdem’den sonra 100 sayı barajını geçen ilk voleybolcu oldu.

Melissa Vargas, hem olimpiyatta hem de Milletler Ligi şampiyonluğunda gösterdiği üstün performansla Türkiye’de binlerce çocuk ve genç kıza ilham veren bir hikayenin kahramanı. Peki, Melissa Vargas kimdir, Türkiye hikayesi nasıl başlamıştı?

Melissa Teressa Vargas Abreu, 16 Ekim 1999’da Küba’nın Cienfuegos şehrinde doğdu. Melissa küçüklüğünden beri yaşıtlarından uzun ve yapılıydı. Voleybol oynamaya henüz 6 yaşındayken sokakta başladı, 8 yaşına geldiğinde okulunun takımına girdi. Antrenörleri onun geleceğinin parlak olduğunu görebiliyordu. Çünkü Melissa çalışkanlığı ve hırsı ile kendisini günden güne geliştiriyordu. Vargas 12 yaşına geldiğinde ise Küba Milli Takımı’na çağırıldı. Böylece henüz lise çağında profesyonel bir oyuncu olmuştu. Bu dönemde, 20 yaş altı takımda forma giymeye başlayan Melissa’nın hedefi ‘dünyanın en iyisi’ olmaktı.

KÜBA’YA VEDA…

Melissa henüz 16 yaşındayken, sporun daha gözde olduğu Avrupa’dabn birçok kulübün dikkatini çekmeye başlamıştı. Ancak ülkesi Küba’nın siyasi politikaları Melissa’nın istediği her takımla masaya oturmasına müsaade etmiyordu. Sadece ülke politikalarının ‘izin verdiği’ ülkelerle görüşebiliyordu. Önündeki seçenekler ise Çekya, Rusya, Polonya diye sıralanıyordu…

Melissa 2016 yılında Küba’dan ayrılarak Çekya’nın Agel Prostějov takımının yolunu tuttu. Melissa bu takım ile Avrupa Şampiyonası’nda mücadele ederken Türkiye’den Eczacıbaşı ile karşı karşıya gelmiş ve 32 sayılık müthiş bir maç çıkarmıştı. Melissa’nın Türkiye ile ilk tanışması ‘acımasız bir rakip’ olarak olmuştu. Artık birçok ülkenin dikkatlerini üzerine çeken Vargas, tam kariyer merdivenlerini hızla çıkmaya hazırlanıyordu ki talihsiz bir sakatlık geçirdi.

MİLLİ TAKIMDAN MEN CEZASI

Tedavisi için ülkesi Küba’ya döndü. Havana Ulusal Voleybol Tesisleri’nde tedaviye başlayan Vargas’ın durumunda bir ilerleme olmuyordu. Bu durum onu tedirgin ediyordu. Yetersiz hastane ve doktor dolayısıyla Melissa voleybol kariyerinin bitmesinden endişe ediyordu. Bu yüzden tedavisine özel bir klinikte devam etme kararı aldı. Fakat bu karar Küba hükümetinin hoşuna gitmedi. Küba Voleybol Federasyonu, bu adımı ‘ülkesini küçük düşürme ve disiplinsiz tavırlar sergileme’ olarak gördü. Federasyon Melissa’yı 4 yıl süre ile milli takımdan men etme kararı aldı. Bunun yanı sıra Melissa Vargas 4 yıl boyunca Küba’nın antlaşmasının olmadığı ülkelerde forma giyemeyecekti.

‘SIĞINMACI’ OLARAK YENİDEN AVRUPA’DA: TÜRKİYE MACERASI BAŞLIYOR…

Melissa Vargas çareyi ülkesini terk etmekte buldu. 2017-18 sezonunu İsviçre’nin Volero Zurich takımında geçirme kararı aldı. Vargas Avrupa’ya bu kez ‘sığınmacı’ statüsüyle geliyordu. Ülkesi ile yaşadığı gerginlik sorulduğunda “Pişman değilim, dünyanın en iyisi olmak istiyorum” diye cevap veriyor ve efsaneleşme yolundaki smaçlarına devam ediyordu.

Melissa Vargas, 2018’de Türkiye’nin ve Avrupa’nın başarılı ekiplerinden Fenerbahçe’nin yolunu tuttu. Yıllar önce rakip olarak geldiği Türkiye şimdi onun evi olmuştu. 3 yıl sonra da vatandaşlık alacaktı. Vargas kısa sürede Fenerbahçelilerin gözbebeği olmayı başardı. Fenerbahçe forması ile ilk sezonunda ‘En skorer oyuncu’ ve ‘En iyi servis atan oyuncu’ unvanlarını aldı. Zaman zaman gelişmesi için Çin’e kiralansa da Fenerbahçe’ye döndüğü her an performansına kaldığı yerden devam ediyordu.

‘MALATYALI VARGAS’

Sırp teknik adam Zoran Terzić, Melissa’yı milli takımında istiyordu. Fakat Sırplar, Küba ile anlaşma sağlayamadı. 2021 yılında ise Türkiye temsilcileri Melissa ile iletişime geçerek onu Türkiye vatandaşı olup milli takımda yer alması için ikna etmek istedi. Küba yine engle olmak istedi ancak 4 yıllık cezanın süresi dolmak üzereydi. Biraz daha direnirlerse zaten izne bile gerek kalmayacaktı. Böylece Küba, Türkiye’nin talebini kabul etmeye mecbur kaldı. Melissa Vargas 9 Nisan 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartını aldı. Vargas’ın nüfusa kayıtlı olduğu il ise kayısısı ile meşhur Malatya olacaktı. O artık Malatya’nın fahri hemşerisiydi.

SIĞINMACILIKTAN OLİMPİYAT EFSANESİ OLMAYA…

2023 Milletler Ligi’nde ilk kez Ay-yıldızlı formayı sırtına geçiren Melissa Vargas takımı sırtlayan isimlerden biri oldu. 2018’de ikincilik, 2019’da dördüncülük, 2021’de üçüncülük ve 2022’de dördüncülük ile Milletler Ligi’nde bir türlü istediğine ulaşamayan Türkiye sonunda 2023’ün şampiyonu oldu. BU başarının mimarlarından biri de neredeyse her maçta en skorer oyuncu olan Melissa Vargas’tı. Organizasyonun ‘en iyi oyuncusu’ seçildiğinde, bu başarı kimseyi şaşırtmadı.

OLİMPİYAT TARİHİNE GEÇTİ

42 sayı atarak Çin maçına damga vuran Melissa Vargas, Türkiye adına olimpiyat tarihine de geçti. Vargas, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları tarihinde Eda Erdem’den sonra 100 sayı barajını geçen ilk voleybolcu oldu. Vargas elde ettiği başarıyla parmak ısırtırken, ekranları başında maçı izleyen milyonlarca kız çocuğuna ve genç kadına da ilham kaynağı olmayı başardı.

Paris 2024 çeyrek final maçında bir an…

Türkiye, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda daha ileriye gider mi, altın madalyaya uzanır mı bilinmez ancak Vargas gösterdiği performansla çoktan organizasyonun en gözde sporcularından biri oldu. Vargas’ın yıldızı parlamaya devam ediyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com