FOTOĞRAF: Melissa Tamez/Icon SMI via ZUMA Press
Amerikan Basketbol Ligi (NBA) takımlarından Houston Rockets’ın oyuncusu Alperen Şengün, NBA All-Star’a seçilen 2. Türk oyuncu oldu. NBA’de 2021 yılından beri oynayan 22 yaşındaki milli basketbolcu, bu sezon maç başına 19,1 sayı, 10,4 ribaunt ve 5,0 asist ortalamalarıyla Rockets’ın öne çıkan isimleri arasında yer aldı.
Peki, 2007’de All-Star’a seçilen Mehmet Okur’un ardından NBA tarihinde All-Star olmayı başaran 2. Türk oyuncu olan Alperen Şengün kimdir? İşte yıldız oyuncunun Giresun’dan ABD’ye uzanan başarılı kariyer yolculuğu…
Biraz basketbola ilgiliyseniz, sosyal medyada sürekli karşınıza çıkıyordur Houston Rockets formasıyla yaptığı smaçlar, bloklar, asistler… Ha, bir de takım arkadaşlarına Türkçe öğrettiği eğlenceli video… NBA takımlarından Houston Rockets, sosyal medya hesaplarından en çok onun görüntülerini paylaşıyor. Performansı ve neşesiyle takımı ateşliyor. Sürekli olarak ya kariyer ya da NBA rekoru kırıyor. NBA, yeni yılın ilk günlerinde, 2023’ün en iyi 10 ‘dribble’ (top sürerek sayı) hareketini sosyal medya hesaplarından paylaşırken; bunlardan biri de ona aitti. Peki, Giresun gibi bir şehirden çıkıp henüz 19 yaşındayken gittiği NBA’de kısa sürede All Star olmayı başaran Alperen Şengün kimdir?
Ağabey Alican Şengün, Alperen Şengün ve baba Kemal Şengün.
Başarılı oyuncu, küçüklüğünde, basketbol kahramanı olarak babası Kemal Şengün’ü görüyordu. Gençlik yıllarında basketbolu çok seven, pota ve top bulduğu her yerde basketbol oynayan baba Şengün, önce büyük oğlu Alican’ın basketbol oynamasını istedi. Alican Şengün, o sıralarda Giresun Lisesi ikinci sınıfa gidiyordu ve küçük kardeşi Alperen ile arasında 8 yaş fark vardı. Kemal Şengün, birgün minik oğlu Alperen ile birlikte Alican’ın lise maçını izlemeye gitti. Devre arasında küçük Alperen’in sahaya girip topu eline alması ve potaya doğru atması, şehirden bir NBA oyuncusunun çıkacağının ilk işaretiydi. Bu atışı sayı olmuştu çünkü. Alperen’in basketbol topuyla ilk tanışması ve ilk sayısı böyle olmuştu. Ama baba Şengün’ün tek düşüncesi Alican’dı. Alperen aklının ucundan bile geçmiyordu. Basketbol oynaması için Alican’ı kimin yanına versem diye düşünürken karşısına Salim Taslı çıktı.
Alperen Şengün, kariyerinin başlarında hocası Salim Taslı ile.
Kemal Şengün’ün gençlik yıllarında beraber basketbol oynadığı en yakın arkadaşlarından biriydi Salim Taslı. Birçok Giresunlu gibi ABD’de bulunan Taslı, uzun yıllar sonra memleketine dönmeye karar vermişti. Giresun’da basketbol adına bir şeyler gerçekleştirmek istiyor, okullarda seçmeler yaparak yetenekli ve istekli çocukları arıyordu.
Bu süreçte eski arkadaşı Kemal Şengün ile karşılaştı. Kemal Şengün, lisede okuyan bir oğlu (Alican) olduğunu ve antrenmanlarına katılıp katılamayacağını sordu. Salim Taslı ise kendisine, hem bir lise öğrencisinin basketbola başlaması için geç olduğunu, hem de ilkokul çocuklarına yönelik bir çalışma başlattığını söyledi. Kemal Şengün ise kendisine şöyle dedi: “Salim hocam, bende bir çocuk daha var. Basketbol antrenmanlarına o gelsin o zaman.” Salim Taslı ise bu teklifi hemen kabul etti.
Giresun’da yeni bir basketbol hareketi başlatan Salim Taslı, aralarında Alperen’in de bulunduğu ilkokul çocuklarından oluşan 24 tane takım kurdu. Bu çocukların antrenman yapabilmesi için, o zamanlarda basketbol oynamak için pek de elverişli olmayan Giresun Üniversitesi’nin spor salonunu seçti. Salon sporlarının neredeyse adının bile anılmadığı bir şehirde başka seçeneği de yoktu zaten. Salim Taslı, önce iki hayırsever basketbol sevdalısı bulup potaları aldırdı. Sonra üniversitenin malzeme desteğiyle birlikte bir işçi gibi çalışarak salonun onarılması ve verniklenmesi gibi işleri tamamladı. Ardından da yine basketbolu seven insanlara çocukların formalarını ve malzemelerini yaptırdı.
Bu şartlarda basketbola başlayan çocuklardan biri de henüz 8 yaşında olan Alperen Şengün’dü. İlk hocası Salim Taslı’ya göre Alperen; sözünden çıkmayan, gösterilen hareketi ilk seferde yapan, arkadaşlarına liderlik yapabilen, sosyal ve esprili bir çocuktu. Takımın uzunuydu ancak hocası Alperen’den sadece ribaunt almasını ya da uzun gibi davranmasını değil, top sürmesini, şut atmasını, ribaundu alınca topu hızlıca sürerek karşı alana geçirmesini, kısacası her pozisyonun gereklerini yerine getirmesini istiyordu. Akranları arasında en hızlı gelişim gösteren o oldu.
Alperen Şengün, yeni nesil için rol model olmaya devam ediyor.
Salim Taslı, en yetenekli çocuklarla birlikte yoluna Yeşilgiresun Belediyespor çatısı altında devam ediyordu. Ancak kulüp, Salim Taslı çok istemesine rağmen, her yıl yapılan Türkiye Minikler Basketbol Şenliği’ne çocukları göndermedi. Taslı da takımıyla birlikte ertesi sezon Giresun Üniversitesi Spor Kulübü’ne geçti. O sezonun sonunda Türkiye Minikler Basketbol Şenliği’ne katıldılar. Denizli’deki turnuvayı, yakın döneme kadar basketbol altyapısıyla ünlü olan Banvit’in hocası Ahmet Gürgen de izliyordu. Alperen Şengün’ün yeteneğini hemen fark eden Gürgen, Salim Taslı ile konuşup onu Banvit’e istediğini söyledi.
Alperen Şengün, babası Kemal Şengün ve hocası Salim Taslı ile.
Salim Taslı, “Seni Bavit’e vereceğim, basketbol geleceğin için doğru adres orası.” dediğinde, Alperen hiç tepki vermedi. Ama akşam eve gittiğinde babasına şöyle dedi: “Banvit’e gideceğim, milli takıma gireceğim ve buradaki arkadaşlara destek olacağım.” dedi.
Banvit’e gittiğinde henüz 10-11 yaşındaydı Alperen Şengün. Girusun’daki ailesinden ayrılıp Bardırma’nın yolunu tutmuştu. İlk günlerde ailesinin yanı sıra ilk hocası Salim Taslı’yı da sık sık arıyordu. Daha sonra ortama alışıp sadece basketbola odaklandı minik Alperen. Altyapısı sağlam olduğu için Banvit’te çok zorlanmadı. Bu süreçte baba Kemal Şengün’ün hayal çerçevesi ise Türkiye sınırlarının dışına taşmıyordu. NBA aklının ucundan bile geçmezken; çok hırslı olan oğlunun Türkiye’nin en iyi takımlarında oynayacağından ise emindi.
Şüphesiz Türkiye sınırları içinde en iyi basketbol kulüpleri, Eurolig şampiyonlukları yaşamış Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko’ydu ancak Alperen Şengün, Bandırma Kırmızı ve Bandırma BK’daki birer sozonluk performanslarının ardından 2020-21 sezonu öncesi Beşiktaş ile 3 yıllık anlaşma imzaladı. Beşiktaş, 2020-21 sezonunu beşinci bitirip play-off yarı finali oynarken; Alperen Şengün de çıktığı 29 maçta 28.3 dakika süre, 19.2 sayı, 9.4 ribaund, 2.5 asist, 1.3 top çalma ve 1.7 blok ortalaması yakalayarak Basketbol Süper Ligi MVP’si (En Değerli Oyuncu) seçildi. Bu performansla birlikte, 3 yıllık sözleşme süresinin bitmesini beklemeden NBA seçmelerine katılmaya karar verdi.
Şengün, 2021 NBA seçmelerinin ilk turunda Oklahoma City Thunder tarafından 16. sıradan seçildi ve gelecekteki iki kez ilk tur seçim hakkı karşılığında Houston Rockets’a takas edildi. NBA yorumcuları, 7 Ağustos 2021’de Houston Rockets ile sözleşme imzalayan 2.11 metre uzunluğundaki Alperen Şengün’ü NBA seçmelerine katılan en yetenekli ve üretken uzunlardan biri olarak değerlendirdi.
Dünyanın en büyük basketbol ligi NBA’de iki sezonu geride bırakıp üçüncü sezonuna da çok formda başlayan milli basketbolcu Alperen Şengün, ABD’deki kariyerinde sürekli olarak ilklere ve rekorlara imza atıyor. Geçtiğimiz günlerde Houston Rockets’ın Charlotte Hornets’ı 128-119 mağlup ettiği maçta 19 sayı, 7 ribaunt, 4 asist ve 1 top çalmalık performans gesteren Şengün, NBA kariyerinde 500 asiste ulaşan en genç pivot oldu. NBA Türkiye’nin sosyal medya hesabından da bu rekor duyuruldu. Yapılan paylaşımda, “Alperen Şengün, Nikola Jokic’i geride bırakarak NBA kariyerinde 500 asiste ulaşan en genç oyuncu oldu. Alperen Şengün 21 yaş, 99 gün; Nikola Jokic 22 yaş, 40 gün. Evet, en genç.” ifadeleri kullanıldı.
Şengün, daha önce de toplamda 1000 sayı ve 200 asist yapan en genç pivot, NBA tarihinde bir maçta +30 sayı, +10 ribaund, +5 asist yapan en genç basketbolcu olmuştu. Ayrıca Şengün, NBA tarihinde triple-double yapan en genç pivot ve Houston Rockets tarihinde bunu başaran en genç basketbolcu olmayı da başarmıştı. Şengün, 20 Ocak 2025’te Detroit Pistons’a karşı yaptığı 5 asistle kariyerinin 1000. asistini kaydederek NBA tarihinde bu başarıya ulaşan en genç pivot oldu. Bunlara ilaveten Alperen Şengün, ilk sezonunda Çaylaklar All Star, ikinci sezonunda da Yükselen Yıldızlar All Star takımına seçilmişti. Henüz 22 yaşında olmasına rağmen birçok başarıya imza atan Şengün, sonunda All Star olmayı da başardı.
Alperen Şengün portresi hazırlarken; onu yetiştiren ilk hocası Salim Taslı’yla da konuştuk. Taslı, onu gururla izlediğini söylüyor: “Bir anne-baba, çocuğunun başarılarıyla nasıl gurur duyuyorsa, ben de aynı şekilde Alperen ile gurur duyuyorum. Onunla bağlarımız devam ediyor. Onun maçlarının olduğu geceleri uykusuz geçiriyorum. Her maçını canlı izliyorum. Hem takım arkadaşları hem de Houston Rockets taraftarları onu çok seviyor. Şu an annesi, babası ve kız kardeşi yanında. Maçlarını canlı izlerken babasıyla sürekli mesajlaşıp yorum yapıyoruz.”
Alperen Şengün’ün geçtiğimiz yaz 8 gün Giresun’da kaldığını belirten Salim Taslı, genç oyuncuyla nostalji yaptıklarını ifade ediyor: “Birlikte onu yetiştirdiğim o eski salonda antrenman ve nostalji yaptık. Sağolsun, Giresun’da besketbolun gelişmesi için maddi-manevi yardımlarını esirgemiyor. Alperen, Giresun’un gururu. Daha sonra beni davet etti. 6 gün yanında kaldım, toplam 8 saat ancak birlikte olabildik. Antrenman, beslenme, istirahat, tekrar antrenman… Çok yoğun bir temposu var.”
İlk hocası Salim Taslı, her 24 saatte bir Alperen Şengün için oy kullandığını belirtiyor: “Sonunda All Star oldu. Alperen, Mehmet Okur’dan sonra All Star seçilen ikinci Türk. Her 24 saatte bir oy kullanıyordum. Popülerliği, performansı yeterliydi All-Star olması için. Türk halkı da oylarıyla ona destek verdi. Şu an çok mutluyum.”
“ALPEREN’İN KEŞFEDİLDİĞİ MİNİKLER ŞENLİĞİ ARTIK YAPILMIYOR”
İlk hocası Salim Taslı, son olarak önemli bir uyarıda bulunuyor: “Uluslararası turnuvalar gelişim için çok önemli. Çocukları bırakın uluslararası turnuvalara, şehirler arası maçlara bile götüremiyoruz. Çünkü minikler basketbol şenlikleri artık yapılmıyor. Alperen, Denizli’deki minikler basketbol şenliğinde keşfedilmişti. Şehirler arasını da bırakın, Giresun’da bizden başka takım olmadığı için yeterli sayıda maç yapamıyoruz. Bu şartlarda yeni Alperen’ler nasıl yetişsin?”
2025 NBA All Star organizasyonu, 16 Şubat’ta San Francisco’daki Chase Center’da oynanacak. All-Star’a seçilen diğer yedek isimler ise şu şekilde:
Batı Konferansı
ALPEREN ŞENGÜN
Anthony Davis
Anthony Edwards
Victor Wembanyama
James Harden
Jaren Jackson Jr
Jalen Williams
Doğu Konferansı
Jaylen Brown
Cade Cunningham
Darius Garland
Evan Mobley
Tyler Herro
Damien Lillard
Pascal Siakam