Gurbetçilere göre ‘Alman’, ırkçılara göre ‘yabancı’: ‘Alamanya’da İlkay Gündoğan olmak…

Almanya’da Almanyalı, Türkiye’de de Türkiyeli olarak görülmeyen gurbetçilere ‘Alamancı’ deniliyor. Bundan şikayetçi olan ‘Alamancılar’, aynı şeyi Alman Milli Takımı kaptanı İlkay Gündoğan’a yapıyor. İlkay, onlara göre ‘Alamancı’ bile değil, düpedüz Alman! Sağ oyların yükselişte olduğu ülkede bazı Almanlar İlkay’ın kaptanlığını istemiyor. Onlara göre ise İlkay düpedüz yabancı!

İlkay Gündoğan (Fotoğraf: Daniel ROLAND / AFP)

Doğup büyüdükleri Almanya’da Almanyalı, köklerinin bulunduğu Türkiye’de de Türkiyeli olarak görülmeyen gurbetçilere ‘Alamancı’ deniliyor. Bundan şikayetçi olan ‘Alamancılar’, aynı uygulamayı şu an Alman Milli Takımı kaptanı İlkay Gündoğan’a yapıyor. Türk Milli Takımı’nı seçen Nuri Şahin, Hakan Çalhanoğlu, Salih Özcan, Orkun Kökçü, Kaan Ayhan ve Kenan Yıldız gibi gurbetçi futbolcuların aksine Alman Milli Takımı’nı tercih eden İlkay, onlara göre ‘Alamancı’ bile değil, düpedüz Alman! Sağ oyların yükselişte olduğu ülkede İlkay’ı kaptan olarak görmek istemeyen bazı Almanlar ise onu düpedüz ‘yabancı’ olarak görüyor.

ALMANYA-TÜRKİYE MAÇINDA ISLIKLANDI

Gurbetçilerimizin İlkay Gündoğan’a karşı tutumunu, 18 Kasım 2023’te Berlin Olimpiyat Stadı’nda Almanya ile oynanan özel maçta gördük. Ferdi Kadıoğlu, Kenan Yıldız ve Yusuf Sarı’nın golleriyle 3-2 kazanılan maça İlkay Gündoğan yine kaptan olarak çıkmıştı. Tribünlerin büyük çoğunluğunu dolduran ‘Alamancılar’, her top geldiğinde İlkay Gündoğan’ı ıslıklamışlardı.

İlkay Gündoğan’ın reklam afişleri her yerde (Fotoğraf: Selahattin Sevi)

İLKAY GÜNDOĞAN’A KARŞI IRKÇI ANKET

Bazı Almanların İlkay Gündoğan ile ilgili ne düşündüğünü de Euro 2024 Avrupa Şampiyonası’nın hemen öncesinde yapılan ırkçı bir ankette gördük. Alman televizyon ağı Westdeutscher Rundfunk’ta (WDR) yayımlanan “Sport Inside” programında yapılan ankete katılan her beş kişiden biri, Almanya Milli Futbol Takımı’nda daha fazla “beyaz oyuncu” görmek istediklerini ve katılımcıların yüzde 17’si de milli takım kaptanı İlkay Gündoğan’ın Türkiye kökenli olmasının “üzücü” olduğunu belirtti.

İlkay Gündoğan (Fotoğraf: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

ANKETE TEPKİ GÖSTERDİLER

Almanya Milli Takımı Teknik Direktörü Julian Nagelsmann başta olmak üzere futbolcular, ırkçılık yapıldığı gerekçesiyle ankete tepki gösterdi. Nagelsmann, “Kamu televizyonunda böyle bir soru sorulmasının bile başlı başına delilik olduğunu düşünüyorum. Şok oldum. Ülkedeki herkes için bir Avrupa Şampiyonası oynuyoruz. Umarım bir daha asla böyle saçma anketler okumak zorunda kalmam.” değerlendirmesinde bulundu. Alman Milli Takımı oyuncusu Joshua Kimmich de ankete tepki göstererek bu tür şeylerin tamamen ırkçılık olduğunu belirtti.

İlkay Gündoğan (Fotoğraf: Tobias SCHWARZ / AFP)

GÜNDOĞAN, SPIEGEL’E KONUŞTU

Bu anketin ardından ülkede gündem olan İlkay Gündoğan, duygularını ve düşüncelerini Spiegel dergisine verdiği röportajda anlattı. Alman bayrağının renklerinden oluşan kaptanlık bandını takmanın güzel bir duygu olduğunu belirten Gündoğan, eskiden milli formayı giymenin kendisi için hayal olduğunu belirterek “Bugün evimizdeki Avrupa Şampiyonası’nda takıma liderlik yapıyorum. Bu beni çok gururlandırıyor.” ifadelerini kullandı.

‘KÖKENİMLE DEĞİL, İNSANLIĞIMLA KAPTAN OLDUM’

Yıldız futbolcu, “Sağa kayan bir ülkede Türk kökenli bir kaptansınız. Bunu nasıl değerlendiriyorsun? şeklindeki soruya, “Göçmen kökenli olduğum için kaptan olmadım. Birinin diğeriyle hiçbir ilgisi yok. Bu, takım arkadaşlarımın ve teknik direktörün beni nasıl gördüğüyle ilgili. Takımınız sizi açık, dürüst ve iyi biri olarak görür ve kabul ederse kaptan olursunuz. Bu kökenimle değil, insani olarak neyi temsil ettiğimle ilgili. Oyunuma yönelik eleştirileri, bazı insanların beni orada istemediği şeklinde algıladığım anlar da oldu. ” cevabını verdi.

İlkay Gündoğan Ballon Dor ödül töreninde (Credit Image: © Panoramic via ZUMA Press)

‘FARKLI GÖRÜNSEK DE BİZ DE ALMANIZ’

Almanya’nın “yeni gerçekliğini” yansıttığı için kendisi gibi insanlara yönetim pozisyonlarında ihtiyaç duyulduğunu bildiğini belirten İlkay Gündoğan, “Belki farklı görünüyoruz ancak biz de Alman’ız. Bir rol model olabileceğimi biliyorum. Ama bunu çok fazla vurgulamak istemiyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Almanya Milli Takımı’nın kaptanı İlkay Gündoğan (FOTOĞRAF: THOMAS KIENZLE / AFP)

ASİST VE GOLLERLE VERİLEN CEVAP

Göçmen nüfusun giderek arttığı Almanya’da İlkay Gündoğan çoktan bir rol model oldu aslında. Nünberg’de başlayıp Borussia Dortmund’da devam eden kariyeri, Manchester City’de zirveye çıktı. Dünyanın en önemli ligi olan İngiltere Premier Ligi’nin son dönemdeki en başarılı takımı Manchester City’ye de kaptanlık yapan İlkay Gündoğan, Barcelona’ya transfer olarak kariyerinin zirvelerinde dolaşıyor.

Euro 2024’te de Almanya’nın kaptanı olan İlkay, kendisiyle ilgili düşüncelere, tutumlara, anketlere en güzel cevabı sahada vererek neden rol model olduğunu gösteriyor. 5-1 kazanılan İskoçya maçında harika oynayan İlkay Gündoğan, bir penaltı yaptırarak skora katkı vermişti. Almanya’nın epey zor anlar yaşadığı Macaristan maçında da bir gol ve bir asistle yıldızlaştı. İlkay Gündoğan, maçtan önce de Alman milli marşına coşkuyla eşlik etti.

İlkay Gündoğan, kariyerinin zirvesinde Barcelona formasıyla…

‘ALAMANCILAR’ DA ALKIŞLAMALI

Macaristan maçının 84. dakikasında oyundan çıkarken Alman taraftarlar onu ayakta alkışlıyordu. Entegrasyon konusuna mesafeleri gözlemlenebilen ve milli duygularını abartılı bir şekilde göstererek sağ oyların ve göçmen karşıtlığının artmasına bir şekilde katkıda bulunan Alamancılar da sırf milli takım tercihinden dolayı eleştirmek ve görmezden gelmek yerine onu alkışlamalılar.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com