Gülseren Budayıcıoğlu
Camdaki Kız, Kırmızı Oda, Çöp Adam, Doğduğun Ev Kaderindir, İstanbullu Gelin, Masumlar Apartmanı, Yalı Çapkını, Sakla Beni, Ömer, Terzi ve Kral Kaybederse… Son yıllarda televizyonlarda yayımlanan ve birçoğu reyting rekorları kıran bu dizilerin hepsi onun elinden çıktı. Daha doğrusu bu dizilerin senaryoları onun kitaplarından uyarlandı. Aynı anda 4 farklıhaftalık diziyle bir dönem ekranları neredeyse tamamen kaplayan Gülseren Budayıcıoğlu’ndan bahsediyoruz…
Hali hazırda Star TV’de ve Netflix’te haftalık olarak yayımlanan Kral Kaybederse dizisi ile bir kez daha gündeme oturan psikiyatr Gülseren Budayıcıoğlu, danışlanlarının kendisine anlattığı özel şeyleri isim, yer, zaman bilgilerini değiştirerek yazmakla suçlanıyor. Kendisi hakkındaki eleştiriler olsa da Budayıcıoğlu, aynı anda 4 farklı dizisini televizyonlardan ekranlara taşıyarak dikkat çekiyor. Bir yanıyla ‘zor bir işi’ de başarıyor.
Budayıcıoğlu’nun karakterlerinin travmaları ekranlardan taşıp koca bir ülkenin travmalarına dönüşüyor. Dönüştükçe de Budayıcıoğlu’na yeni travmalar akıyor. Görünen o ki oldukça kârlı bir döngü…
Dizi sayısı ve bu dizilerdeki psikolojik sorunlu karakterlerin sayısı arttıkça da hem Budayıcıoğlu hem de televizyonculuk sektörü eleştirilerin hedefi oluyor. Peki Gülseren Budayıcıoğlu kimdir, hangi kitapların yazarı?
Gülseren Budayıcıoğlu 1947 Ankara doğumlu. Psikiyatr, yazar ve sunucu olan Budayıcıoğlu, kendi ifadesiyle, “sevecen” bir baba ile “fedakar, otoriter” bir annenin kızı. Ortaokul ve lise eğitimini TED Ankara Koleji’nde, lisans eğitimini ise Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde aldı.
Lisans eğitimi yılları TRT televizyonunun faaliyete geçtiği yıllara denk geldi. Bu süreçte TRT’nin açtığı spikerlik sınavına girip kazandı, 1965 yılında TRT’de spikerlik yapmaya başladı.
1972 yılında üniversiteden mezun oldu. Bu dönemde spikerlik ve doktorluk arasında seçim yapması için baskılara maruz kaldı ve aynı yılın sonunda kasım ayında spikerliği bıraktı, aralık ayı itibarıyla üniversitede asistan olarak göreve başladı. Ancak asistanlık görevi çok uzun sürmedi. Asistan olarak çalışırken televizyonda çıkabilmesi için hukuki olarak izin alması gerekliydi. Bu izni verebilecek mercii olan çalıştığı üniversitesini dekanı Prof. Dr. Rıdvan Ege izin verilmesinin mümkün olmadığını açıkladı.
Aynı ay bayram sırasında Budayıcıoğlu televizyonda iki program sundu, Rıdvan Ege’nin programa denk gelip TV nöbetçi müdürlüğünden çekim tarihini sorması üzerine programları kaçak olarak sunduğu kanıtlandı. Açılan soruşturmada farklı bir işte çalıştığı için asistanlık görevine son verildi ve Budayıcıoğlu televizyona geri döndü. Psikiyatri alanında uzmanlığını 1977 yılında Hacettepe Üniversitesi’nden aldı ve burada 5 yıl öğretim görevlisi olarak çalıştı. Bu dönemde üniversite ve TRT işbirliğiyle hazırlanan çeşitli hastalıklar ve toplumsal sorunların uzmanlarla beraber ele alındığı “İnsan ve Dünyası” isimli bir programın da sunuculuğunu yaptı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Yazarlık kariyerine 2004 yılında yazdığı Madalyonun İçi, Bir Psikiyatrın Not Defterinden kitabıyla başladı. İlk iki kitabında kısa hikâyelerle farklı psikiyatrik sorunları ele aldı. Üçüncü kitabı olan Hayata Dön ile birlikte tek bir hikâyeyi ayrıntıları ile yazmaya başladı. İlk dört romanı ve 2019 yılında çıkarttığı Camdaki Kız romanı, psikoterapik romanlardı, bunları tanık olduğu gerçek vakaları hikâyeleştirerek yazdı.
Budayıcıoğlu’nun eserlerinden uyarlanan dizilerin hepsinde psikolojik sorunlar yaşayan, dramatik çocukluk anıları olan, iyileşememiş, eksik kalmış karakterler ile bu karakterlere eşlik eden zorba karakterler dikkat çekiyor. Diziler, bu yönleriyle fazla dramatik ve hep ‘aynı şeyi anlatan’ yanlarıyla da eleştiri konusu oluyor.
Gülseren Budayıcıoğlu’nun kitaplarından uyarlanan dizilerdeki karakterlerin “gerçek” olduğunu hem kendisi hem de yayıncısı televizyonlar açıklıyor. Bu durum ise bir psikolog olan Budayıcıoğlu’nun danışanlarının “hikayelerini” onların izni olmaksızın işleyerek kitaplar yazdığı ve bu kitapların da senaryo olarak ekranlara yansıdığı gerçeğini ortaya koyuyor. Budayıcıoğlu’nun danışanlarının izledikleri dizilerdeki karakterleri “kendi hikayelerini izlermiş gibi” izledikleri varsayımı ile ünlü psikologa “etik” eleştirileri de yapılıyor.
-Madalyonun İçi
-Bir Psikiyatrın Not Defterinden
-Günahın Üç Rengi,
-Madalyonun Öteki Yüzü
-Hayata Dön
-Kral Kaybederse
-Camdaki Kız
-Kral Teo Kitabı
-Görünmeyen Kadınlar
-Kırmızı Pelerin
-Hayatın Sesi