Prof. Dr. Boratav: Erdoğan iktidarının hareket alanı daraldı, reçete küçülme içeriyor

Ekonomide ve siyasette iktidarın hareket alanı daraldığını belirten Boratav, "İktidar, kısa vadeli iktisat politikalarında Mehmet Şimşek’in temsil ettiği reçeteye mahkûmdur." dedi.

  • ü
  • 12 Nisan 2024
  • ü
  • Politika

Yerel seçim sonuçlarının Erdoğan iktidarının dönüm noktası olabileceğini öne süren Prof. Dr. Korkut Boratav, “CHP’nin, tüm Türkiye için tasarlayacağı alternatif önem taşıyor” dedi.

BirGün’den Havva Gümüşkaya’ya konuşan Türkiye’nin önde gelen iktisatçılarından Prof. Dr. Korkut Boratav, seçim sonuçlarına ilişkin, “SHP’yi ilk parti konumuna getiren 1989 yerel seçim sonuçları, Turgut Özal dönemine son veren kritik aşamayı başlatmıştı. 2024 seçim sonuçları, Erdoğan dönemi için de benzer bir dönüm noktası olabilir” öngörüsünde bulundu.

‘İKTİDARIN HAREKET ALANI DARALDI’

Ekonomide ve siyasette iktidarın hareket alanı daraldığını belirten Boratav, “İktidar, kısa vadeli iktisat politikalarında Mehmet Şimşek’in temsil ettiği reçeteye mahkûmdur. Bu yenilgi ortamında Saray’ın (özellikle Erdoğan’ın adaylığını mümkün kılan) bir Anayasa değişikliği için siyasal enerji toparlaması mümkün görülmüyor. Büyük bir sürpriz olmazsa TBMM’nin bileşimi de buna imkân vermiyor.” dedi.

‘MEVCUT REÇETE KÜÇÜLME İÇERİYOR’

Prof. Dr. Boratav, “ekonomi küçüleceğini söylerken, “Mevcut reçete durgunlaşma ve küçülme içeriyor. Erdoğan’ın temsil ettiği Saray iktidarı, bu reçeteyi içeren dört yıl sabretmeyi becerebilecek mi? Yerel seçim sonuçlarının yarattığı ortam, yeniden aday olmasına imkân veren bir anayasa değişikliğini gündem-dışına taşımıştır. 2015 sonrasında Saray, “ne pahasına olursa olsun büyümeye” öncelik verdi; şirketlere dönük bir kredi pompalaması ile neoliberal istikrar ilkelerini çiğnedi. Uluslararası finans kapital bu sapkınlığı “cezalandırmadı”; dış kredi akımlarını sürdürdü. Ekonomi bu sayede büyüdü; ama ağır bir bölüşüm şoku yaratarak… Önceki politikalara dönüşe izin verilmeyeceğini uluslararası finans çevreleri artık açıkça vurgulamaktadır. Dış kaynak akımlarının tıkanması onların elindedir; bir ödemeler dengesi ve dış borç krizi anlamına gelir.”

‘SEÇMEN GEÇİCİ ADRES OLARAK CHP’YE YÖNELDİ’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in programı sonunda enflasyonun son bulacağını iddia eden Boratav; “Ama 2002’deki Ecevit koalisyonunu iktidardan uzaklaştıran ekonomik ortamın (toplumsal bunalımın) bir benzerini yeniden yaratarak…” değerlendirmesini yaparak, şöyle konuştu: “2019 ve Mart 2024 yerel seçimleri, bu itirazın canlı devamıdır; hayatiyetinin sürdüğünü göstermiştir. Bir anlamda “geçici bir adres olarak” CHP’ye yönelmiştir. CHP’nin bu yönelişi özümsemesi büyük önem taşıyacaktır. Sadece CHP’nin değil, Cumhuriyetçi Sol’un sorunudur. Elbirliğiyle katkılar gereklidir.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com