Özel’den AKP’ye: Krizi siz yarattınız, şimdi ‘kemer sıkın’ diyorsunuz

CHP lideri Özel, 30 Haziran'da Gebze'deki geçinemiyoruz mitingine çağrı yaptı. Küresel krizin tüm dünya için geçerli olduğunu hatırlatan Özel, "Herkes tedbir aldı, bir tek bizimkiler tedbir almadı. Bu ülke nasıl yönetiliyor gördünüz mü?" dedi.

  • ü
  • 25 Haziran 2024
  • ü
  • Politika

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Özgür Özel, konuşmasından önce Osmaniye’den 18 yaşını doldurmuş 3 gencin rozetlerini takarak partiye üye yaptı.

‘DEDAŞ, BÖLGENİN EN ÇOK ŞİKAYET EDİLEN KURUMUDUR’

Açıklamasında Diyarbakır ve Mardin’deki yangınlara ilişklin değerlendirmelerde bulunan Özel, “Geçtiğimiz hafta Diyarbakır ve Mardin’de 15 bin hektar alan yandı ve 15 vatandaşımızı kaybettik. Heyetimiz acılı ailelerin yanındaydı, taziyede bulundular. En kısa zamanda ben de taziye için gitmeyi planlıyorum” dedi.

Özel, şöyle devam etti: “İçişleri Bakanlığı’nın doğru söylemediği, meselenin bir anız yangınından kaynaklanmadığı ortaya çıktı. Raporlar, DEDAŞ’ın yangına davetiye çıkardığını gösterdi. DEDAŞ bölgenin en çok şikayet edilen kurumudur. En çok Urfa’da şikayet ediliyor. Urfa’yı kavurucu sıcakta elektriksiz dolayısıyla susuz bırakıyor. Diyaliz, solunum cihazlarına bağlı insanların hayatı tehlike altında. Düşük yüksek voltaj nedeniyle aletler bozuluyor, tazminat talepleri kabul edilmiyor.”

‘ÖZELLEŞTİRME DE ISRAR ETTİLER’

“Bu özelleştirmeler yapılırken karşı oylarımızı, raporlarımızı dinlemediler” diyen Özel, şunları kaydetti:

“Tam da bunu söyledik. Elektrik yaşam hakkıdır, böyle stratejik bir alanı özelleştirmeyin, dedik. Şimdi orman yangınına bakın 15 can DEDAŞ’ın ihmalinden kaynaklanıyor. Bütün itirazlara rağmen iyileştirme yapılmadığı gibi dezenformasyon yapılıyor. Kaçak kullanılıyor da ondan oluyor diyorlar. Kaçak kullanan varsa ona yapılacak başkadır. Meclis açılır açılmaz ilk iş orman yangınları konusunda araştırma önergesi verdik. Yangınlar tüm yönleriyle araştırılmalı.”

TASARRUF PAKETİ TEPKİSİ

İktidarın tasarruf paketi açıkladığını belirten Özel, “Açıkladıkları tasarrufun tümünü yapsalar 100 milyar TL… Yani tasarruf tasarruf dedikleri yüzde 1 bile değil. Bir yandan emekçinin, memurun servisini kaldıralım, emekliye zam vermeyelim, asgari ücrete artış yapmayalım tasarrufa ihtiyaç var! Temsil ve ağırlama giderleri 1 ayda 350 milyon TL artmış. Haberleşme ve temsil ağırlama giderleri 500 milyon TL… Taşıt kiralama giderleri bir yıl öncesine göre yüzde 80 artmış. 1 ayın sonunda tasarruf yok, bütün hızla israf var.”

‘TÜRKİYE, KONUT KİRALARINDA AVRUPA 1’NCİSİ’

EUROSAT’ın ev kiralarına ilişkin verilerini paylaşan Özgür Özel, “Türkiye konut kirasında geçen yıl yüzde 125 ile Avrupa birincisi oldu. Pandemi her yerde oldu, küresel kriz her yerde, enflasyon tırmanışı her yerde oldu. Herkes tedbir aldı, bir tek bizimkiler tedbir almadı. Beğenmediğiniz Macaristan’da yüzde 12… Bu ülke nasıl yönetiliyor gördünüz mü?” diye konuştu.

KARATEPE-ŞİMŞEK GÖRÜŞMESİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek görüşmesine değinen Özel, “Sayın Yalçın Karatepe, müstakbel Ekonomi Bakanımız, bu güya rasyonel politikaların mimarı sayın Mehmet Şimşek ile görüştüler. Siyaset hem müzakere, hem mücadele işidir” diye konuştu.

Özel, şunları ifade etti: “Biz dünkü görüşmede şunu söyledik. Bu krizi emekliler, emekçiler, çiftçiler, buğday üreticisi yaratmadı, esnaf da yaratmadı. Bu krizi bütün dünya yönetebilirken, yönetemeyenler yarattı. Memleketi enflasyona ittirenler yarattılar. Bu krizi yüzde 170’e çıkaranlar yarattı. Şimdi kemer sıkalım diyorsunuz. Esnaf, işçi kemer sıkacak senin yandaşların sıkmayacak. 10 bin lira emekli maaşı olmaz dedik.”

“Geldiklerinde emekli maaşı 8 çeyrek altın alıyordu şimdi 2.5 çeyrek altın alıyor” diyen Özel, “Her ay 5 çeyrek altın emeklinin cebine girmiyor. Asgari ücret 17 bin lira ve verdikleri günden bu yana yüzde 25 erimiş durumda. Bakır borudan enflasyon hesaplıyor, gıda ürünlerinden hesaplamıyorlar. Seçimden önce asgari ücrete 4 kez zam düşünebiliriz derken bugün zam olmayabilir diyorlar.”

“Sorduk, bu konuda bir netlik yok” ifadesini kullanan Özel, “Emekli maaşını asgari ücret seviyesine çekmeden, asgari ücrete enflasyon oranında iyileştirme yapmadan olmaz. Kuru üzüme de fındığa da maliyetinin altında taban fiyatı verecekler. Bu rakamlar da güncellenmelidir. Esnaf borcunu kapatmak için kredi kartından çekiyor. Faizden alınan vergi düşürülmeli. Esnaf ve çiftçi kredi kartını işi için kullanmışsa faiz ödemesi bir kere olsun sıfırlanmalıdır.”


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

MİTİNGDE ÇAĞRI: 30 HAZİRAN GEBZE

Özgür Özel, 30 Haziran’da Gebze’deki “Geçinemiyoruz” mitingine katılım için çağrıda bulundu. “Yapacakları her şey ile 226 milyar TL gelir elde etmeyi hedefliyor” diyen Özel, şunları kaydetti:

“Ödenen kiraya yüzde 20 stopaj gelecek, iğneden ipliğe her şeye zam gelecek. 660 milyarı yandaş müteahhitlere affettiler, 226 milyar TL’yi ise emekçiden almaya çalışacaklar. Asgari ücret 17 bin TL, açlık sınırı 20 bin TL, çay üreticisi Rize’den, buğday üreticisi Edirne’den, Adana’dan seslendi ‘geçinemiyoruz’ diye. Ne yapacağız, madem kimse anlamıyor, o zaman hepinizi Kocaeli’ne 30 Haziran’da bekliyoruz. Çaya, buğdaya zammı almak için bütün geçinemeyenleri Gebze’de bekliyoruz.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com