Murat Sabuncu: İstanbul’da 2028 seçiminin fragmanı izlenecek

Gazeteci Murat Sabuncu, Erdoğan'ın İstanbul seçimini kendi eliyle referanduma çevirdiğine işaret ederek, "2028 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin fragmanını yaşayacak gibiyiz. Erdoğan ile İmamoğlu erken bir final oynayacak. Sonuçları elbet yakın gelecek için de anlam ifade edecek." dedi.

  • ü
  • 27 Mart 2024
  • ü
  • Politika

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İBB Başkanı İmamoğlu - Kreatif Stok.

Gazeteci Murat Sabuncu, yerel seçimde İstanbul’un ayrı bir öneminin olduğuna işaret ederek, “Hem sayısal hem anlamsal… Sayılar Türkiye İstatistik Kurumu’ndan, anlam ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kendisinin yanında Dışişleri-İçişleri Bakanı dahil tüm Kabine’yi, devleti seferber etmesi.” dedi.

T24’te yer alan yazısında Murat Sabuncu, İstanbul’da 17 milyon kişinin yaşadığını ifade eden Sabuncu, şehirdeki genç nüfusu ülke ortalamasının altında yüzde 15 civarında olduğunu belirtti. Ülkedeki emekli nüfusunun dörte birinin de bu İstanbul’da yaşadığını kaydeden Sabuncu, şehirde emeklilinin yaşamasının giderek zorlaştığına işaret etti. Gençler üzerinde yapılan araştırmada sorunlarının ekonomik olduğunun görüldüğünü kaydeden Sabuncu, “Yine bu araştırma sonuçlarına göre gençler liderleri önemsiyor. Parti ve vaat arkadan geliyor. ‘Göçmen’ konusu da gençlerin kafasını karıştıran konulardan. Araştırmada İstanbul ve Ankara’ya özel bir yer verilmiş. Gençler Ekrem İmamoğlu’nun ‘yurt, burs, kamu kullanımına açtığı tesislerden’ etkilenmiş.” değerlendirmesinde bulundu.  Sabancu, araştırmada gençler büyükşehirlerde stratejik oy kullanırken ilçe ve belediye meclisi için keyfi ya da gönülden oy kullanabileceklerini belirtildiğini kaydetti.

‘İMAMOĞLU ÖNDE’

Türkiye’nin bir laboratuvarı olarak görebileceğimiz İstanbul’da, ekonomiden yaşam kalitesine iktidarın yarattığı düzenin sıkıştırdığı geniş bir kitlenin olduğuna işaret eden Sabuncu, yazısına şöyle devam etti: “2023 seçimlerinde ana faktörün ekonomi olmadığını, sadece ‘tencereye bakarak’ hesabın yanlış çıkacağını gördük. Ancak bu kez farklı bir durum gözüküyor. Yerel ile genelin karıştığı 31 Mart 2024 seçimlerinde İmamoğlu önde gözüküyor.

‘TÜM KABİNE SEFERBER’

Cumhur İttifakı’nın iki ana oyuncusu AKP ve MHP, İstanbul’da yan yana duruyor. Ancak geçen seçimlerin Millet İttifakı yerinde değil. Her bir parti kendi adayını çıkardı. Hatta bu partilerin başkan ve adayları, neredeyse iktidardan çok ‘eski ortaklarının’ adayını eleştiriyor. İmamoğlu bir yerde tek başına kalmış durumda. Bir yanda Cumhur İttifakı, bir kısmının adı ‘devlet ile birlikte anılan’, eski bürokrat-yeni bakan (Fidan-Yerlikaya) tüm Kabine seferber, diğer partiler kendi adaylarıyla-eleştirileriyle meydanda… DEM Parti iddialı bir aday çıkarmış durumda.

Erdoğan siyasette yarattığı düzenle ve kendisinin-MHP’nin, tüm Kabine’nin, medyanın neredeyse tamamının gücüyle yükleniyor. İstanbul’daki seçimi adeta kendisi için-kendi eliyle, liderliğinin-yönetiminin-kararlarının hatta Kabine’sinin bir referandumuna çevirmiş durumda. 2028 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin fragmanını yaşayacak gibiyiz. Erdoğan ile İmamoğlu erken bir final oynayacak. Sonuçları elbet yakın gelecek için de anlam ifade edecek.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com