Meral Danış Beştaş: Çekileceğim yarışa girmem

DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Meral Danış Beştaş, seçimlere birkaç gün kala CHP adayı İmamoğlu'na destek için yarıştan çekileceği' iddialarını yalanlayarak,"Çekileceğim yarışa da girmem. Son güne kadar çalışmamızı yürüteceğiz" dedi.

  • ü
  • 14 Mart 2024
  • ü
  • Politika

DEM Parti’nin İstanbul adayı Meral Danış Beştaş, katıldığı canlı yayında, ‘Seçimlere birkaç gün kala CHP adayı İmamoğlu’na destek için yarıştan çekileceği’ iddialarını yalanladı. “Ne kadar oy alırsam alayım adaylıktan çekilmeyeceğim” diyen Beştaş, “Çekileceğim yarışa da girmem. Son güne kadar çalışmamızı yürüteceğiz” ifadelerini kullandı. Ayrıca Beştaş, kent uzlaşısı ile ilgili olarak, “Kent uzlaşısı kapanmış bir konu. Listeler verildikten sonra kapandı” dedi.

Habertürk’ün ‘HDP ambargosu’nu ikinci kez kaldırmasıyla Beştaş, Habertürk TV canlı yayınına katılarak kendisine yöneltilen soruları cevapladı. Daha önce ‘Kamu kuruluşu değiliz’ diyerek dönemin HDP’sine ambargo uyguladığını açıkça ifade eden Habertürk, bu uygulamayı geçen cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde olduğu gibi bu yerel seçimler öncesinde de kaldırdı. Kanal, bu ambargoyu 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi ikinci kez kaldırmıştı.

‘2019 YILI BİR İSTİSNAYDI’

Beştaş, 2019 yılında demokrasinin önünü açmak için bir karar aldıklarını belirterek, “Kaybettirmek, kazandırmak üzerine bir stratejik yaklaşımdı. Dönemsel atmosferi, siyasal durumu, mevcut tıkanıklığı, kurullarımızın çok yoğun tartışmalarıyla böyle bir karar aldık. Bugün bir parti olarak seçime girme karar aldık. Aslolan partilerin yarışmasıdır. O bir istisnaydı. O dönem için stratejik karar aldık. Bu döneme gelince sonuçta kararımız bu. Normale döndük tırnak içinde söylüyorum. Aslolan kendi kimliğimizle girmek.”dedim

DEM Parti’nin Türkiye partisi olduğunu ve en çok oyu kürtlerden aldığını anlatan Beştaş, şöyle devam etti: “Kürtler seçim döneminde tartışılıyor. En çok Kürtlerin oyu önemseniyor. Kime oy verecekler meselesi… Sadece seçim dönemlerinde değil, DEM Parti’nin politikasının, yol haritasının, Türkiye toplumu için nasıl bir model öngördüğünü anlatmak istiyoruz. Biz neticede bir iddia ile geldik İstanbul’a. Büyükşehir belediye başkanlığına eş başkanla listelerle giriyor ve mücadele ediyoruz.”

‘BİRİLERİNİ KAZANDIRMAK İSTESEYDİK ADAY ÇIKARMAZDIK’

Siyasetin dibini gördüklerini anlatan Beştaş, “Korkunç linçlemeler, eleştiriler, başka başka saldırılar gündeme geldi. Siyaset, ticaret gibi görüldü. Hiçbir arkadaşımızı tırnak içinde söylüyorum malzeme ettirmeyiz. Selahattin Demirtaş’ın tahliye olması için eşini aday gösteriyoruze kadar gitti. Biz herkesin özgür olduğu Türkiye hayaliyle bir şeyler yapıyoruz. Bu meseleden partimizin bilgisi vardı. Oturuldu uzun uzun konuşuldu, karşılıklı ortaklaşıldı. Eğer gerçekten birilerini kazandırmak isteseydik aday çıkarmazdık.

‘SEVGİLİ BAŞAK İLE BENİM KIYASLANMAM KÖTÜ BİR ŞEY’

Söz konusu olan Başak ya da Meral değil. Biz kazanmak için yola çıkıyoruz. ‘Oy oranları belli, nasıl olsa kazanamayacaksınız’ denilebilir. Bizim için siyaset illa İBB koltuğuna oturmak değil. Bizim için kazanmak şu anda sizinle konuşmak. Bugün Hacıahmet’e gittik, kucaklaştık. Bizim için kazanmak Türkiye’ye hakikati anlatmak. Bu nedenle bu adaylık oldu. Bu soruya en net yanıtı şöyle verebilirim; sevgili Başak’la benim kıyaslanmam kötü bir şey. Gönül rahatlığıyla şunu söyleyebilirim, İstanbul seçmeni o pusulada Başak Demirtaş’ı görse de Meral Danış Beştaş’ı da görse mührü basacak. Bizim aramızda ayırım yok. Bu tartışmaları yürütenlere bunu söylemek istiyorum.”

‘MUHAFAZAKAR SEÇMENDE BÜYÜK BİR TEPKİ VAR’

“Muhafazakâr seçmende iktidara büyük tepki var. Erzurum’da da, Diyarbakır’da da, Mardin’de de görüyorum. Dini hassasiyetler açısından Kürtlere yapılanlar zulüm olarak görülüyor. Burcu Köksal bölücü, ırkçı söylemde bulundu. Bu tepkileri görüyoruz. Kürtlerin de politik tercihlerini yaparken kendilerine yaklaşımı dikkate aldıkları gibi kendileri de bunları gözlüyorlar.

Neticede biz en yüksek oyu almak için girdik seçimlere. Doğrusu hayatın kendisi baskı uyguluyor zaten. Bu çalışmalar, tartışmalar. Özel olarak bu konuda etkilenme halimin olduğunu söyleyemem. Olmazsa olmaz ‘Prestijimiz için şu kadar oy almalıyız’dan ziyade yapabileceğimiz en yoğun ve yaygın çalışmayı yapmak. Mümkünse İstanbul’un her yerine kendimizi ifade etmek. Bu konuda oy olarak geri dönüşleri alabilmek oy olarak, söz olarak, destek olarak. Hedefimiz bu.

‘HİÇBİR ZAMAN DEM SEÇMENİNİN OYU TAHMİNİ EDİLEMEZ’

Anket çalışması yaptırmadık, ileriki günlerde düşünebiliriz. Bütün anket firmaları bize çalışıyor. Hiçbir zaman DEM seçmenin oyu tahmin edilemez. DEM Parti üzerinden maalesef 4 Kasım 2016’dan beri kesintisiz baskı politikasıyla karşı karşıyayız. 2019’da Demirtaş Edirne’de. 2023’de, 14-28 Mayıs’ta Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak Kandıra’da. İlk defa Anayasa değişikliğiyle bu parlamentoda milletvekilleri tutuklandı, siyasi davalarla. Onların içeride kalmaması gerekiyor. Seçmen bunu görüyor. Başka motivasyonlarla da hareket edebilirler. Biz barış siyaseti yürütüyoruz. Şu anda binlerce insan cezaevinde. Aslında zigzag, biraz da tutarsızlık demeyim de, yerel seçimlerin bir etkeni oluyor. Bölgede muhtarlar bile etkiliyor. Muhtarlar oyu kendi köyüne taşıyor. Sonuçta İstanbul’daki yaşamını kolaylaştırmak açısından tercih değişebilir.”

 

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com