Mansur Yavaş: Rejimin değişmesi lazım, en büyük önceliğimiz parlamenter sisteme dönmek

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “AKP kural tanımıyor. Böyle bir yetki dünyada kimseye verilmemiştir. En büyük amacımız iktidarı değiştirip güçlendirilmiş bir parlamenter sistemi getirmektir.” dedi.

  • ü
  • 13 Ekim 2024
  • ü
  • Politika

CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, gündeme ve parti içi tartışmalara dair önemli açıklamalarda bulundu. “En büyük amacımız iktidarı değiştirip güçlendirilmiş bir parlamenter sistemi getirmektir.” diye konuştu. Yavaş önceliklerinin belediye olduğunu belirterek ortada bir seçim olmadığını söyledi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Cumhuriyet’in gündeme ilişkin sorularını cevapladı. “CHP gerçekten iktidara yürüyor mu?” sorusuna, “Hata yapılmaması lazım. Partide karışıklık, rekabet görüntüsünün verilmemesi gerek.” şeklinde cevap veren Mansur Yavaş, “Vatandaş muhalefete de güvenmezse sandığa gitmeyecek.” uyarısında bulunuyor. Türkiye‘de sistemin bozuluğunu, kaynakların sürekli belli bir yere aktarıldığını söyleyen Mansur Yavaş, “Yeterince kaynağımız var. Şimdiye kadar silinen vergilere bir bakın, hep aynı firmaların vergileri silindi. “Biz patronuz, istediğimize istediğimiz zammı yaparız!” diye düşünüyorlar. AKP kural tanımıyor. Böyle bir yetki dünyada kimseye verilmemiştir. Çünkü bu para sizin değil. Hiçbir işadamının çalıştırmayacağı insanlar bürokratlık yapıyor. Sorun oradan kaynaklanıyor. Onun için en büyük amacımız inşallah iktidarı değiştirip tekrar demokratik usüllerin, liyakatin hâkim olacağı güçlendirilmiş bir parlamenter sistem getirmek. Rejimin değişmesi lazım. Bu yetki dünyada hiç kimseye verilemez. Dünyada hiç kimse her şeyi bilemez.” dedi.

‘OKULLAR YARDIMLARIMIZI GEREKÇE GÖSTERMEDEN GERİ ÇEVİRİYOR’

Sosyal yardımlar kapsamında yaklaşık 45 bin emekliye düzenli destek olduklarını anlattı. Yavaş, “Biz bunu kent hakkı olarak görüyoruz. Ankara’da bir şekilde dezavantajlı grup içerisine girmiş insanların en az asgari kriterde yaşayabilecek imkâna sahip olmasını istiyoruz.” dedi. Belediye tarafından sosyal yardım alan ailelerin ortaokul, lise ve ilkokul çağındaki çocuklarının servis ücretlerinin ödendiğini, desteğe izin veren okullarda öğrenci başına 55 liralık kantin desteği sağladıklarını anlattı. Yavaş, bazı okulların temizlik hizmetinde olduğu gibi gerekçe göstermeden yiyecek yardımını da geri çevirdiklerini sözlerine ekledi.

‘ORTADA SEÇİM YOK, NEYİ TARTIŞIYORUZ?’

Yavaş, Cumhurbaşkanı adaylığı kapsamında yapılan tartışmalara yönelik ise, “Önceliğimiz belediye. Ortada bir seçim yok. Neyine tartışıyoruz” dedi.

“CHP gerçekten iktidara yürüyor mu?” sorusunu yanıtlayan Yavaş, “Hata yapılmaması lazım. Partide karışıklık, rekabet görüntüsünün verilmemesi gerek. İnsanlar hiçbir şey alamıyor. Çiftçi ürettiğini satamıyor, vatandaş ise pahalı geliyor diyerek alamıyor. Dolayısıyla kriz büyük. Vatandaş bu durumda zaten AKP’den kopmuş olması lazım ama size de güveniyor olması gerek. Eğer oradan kopup size güvenmezse sandığa gitmeyecek.” dedi.

‘AKP KURAL TANIMIYOR’

İkinci olarak da AKP iktidarında sık görülen “şatafat” halini eleştiren Yavaş, “Bizde bir tane çakarlı araç yok. Belediyenin hiçbir yerinde benim fotoğrafımı bulamazsınız. Lüks arabalar yok. Ben sadece bir tane minibüse binerim. Uzak yola gidersem, Vakıfbank’ın Mercedes’ine binerim. O da bizim değil. Yöneticiler bu sorumlulukta olurlarsa bu ülke çok rahat kalkınır. Yeterince kaynağımız var. Şimdiye kadar silinen vergilere bir bakın, hep aynı firmaların vergileri silindi. Bu ülkede emekliye, yoksula yetecek para var. Daha ucuza hizmet imkânı da var ama öncelikler… “Biz patronuz, istediğimize istediğimiz zammı yaparız!” diye düşünüyorlar. AKP kural tanımıyor. Böyle bir yetki dünyada kimseye verilmemiştir. Çünkü bu para sizin değil.” diye konuştu.

‘PARLAMENTER SİSTEME GEÇMET LAZIM’

Türkiye’de sistemin bozulduğunu anlatan Mansur Yavaş, “Hiçbir işadamının çalıştırmayacağı insanlar bürokratlık yapıyor. Sorun oradan kaynaklanıyor. Bir günde 20 büyükelçiyi tek kararnamede atıyorsunuz. Kimseye de hesap vermiyorsunuz. Onun için en büyük amacımız inşallah iktidarı değiştirip tekrar demokratik usüllerin, liyakatin hâkim olacağı güçlendirilmiş bir parlamenter sistem getirmek. Rejimin değişmesi lazım. Bu yetki dünyada hiç kimseye verilemez. Dünyada hiç kimse her şeyi bilemez.” diyerek sözlerini noktaladı.

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, insanların güveninin kazanılması için belediyelerin önemli bir fırsat olduğuna dikkat çekti. 2019 yılında 11 büyükşehirin kazanıldığına işaret eden Yavaş, şöyle devam ediyor: “Sonuç ortada. İnsanlar bize yetki verdikten sonra ‘iyi ki bunlar seçildi’ deyip oyları artırarak tekrar seçtiler. Hep bir korku siyaseti yapıyorlar. Diyorlar ki biz gidersek hiç maaş alamazsınız. Yurttaşların bir denemesi lazım. Belediyeler güzel idare ederse halk mutlaka bizi deneyecektir.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com