İmamoğlu, Strazburg’da: ‘Türkiye duvar olsun, mülteciler buraya geçmesin’ olmaz

İBB Başkanı İmamoğlu, Fransa'nın Strazburg kentinde düzenlenen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler zirvesinde konuştu. İmamoğlu; “Türkiye duvar olsun, mülteciler buraya geçmesin” anlayışı olduğunu söyledi.

  • ü
  • 13 Eylül 2024
  • ü
  • Politika

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fransa'nın Strazburg kentinde düzenlenen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler zirvesinde konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fransa’nın Strazburg kentinde düzenlenen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler zirvesinde konuştu. Avrupa’nın mülteci politikasını eleştiren ve AB ülkelerinin ikircikli politika izlediğini öne süren İmamoğlu; “Türkiye duvar olsun, mülteciler buraya geçmesin” anlayışınız var dedi.

İBB Başkanı İmamoğlu, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) olarak katıldığı Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler zirvesinde iklim krizi, afetler, savaş, göç gibi konularda fikir alışverişinde bulundu.

‘TÜRKİYE DUVAR OLSUN, OLMAZ…’

Düzensiz göç ve mülteci sorununun AB dışındaki ülkelere aktarılmasının ve Türkiye gibi Avrupa sınırı dışındaki ülkelerde tutulmaya çalışılması kalıcı bir politika haline gelmeye başladığını belirten İmamoğlu, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Sergilenen tutum küresel bir sorunu çözme arayışından ziyade bu yükü belirli ülkelerin sırtına yükleme anlayışına dayanmaktadır. Daha da açık ifade etmem gerekirse bu konuda, örneğin Türkiye duvar olsun oradan geçmesin de ne olursa olsun politikası hem Türkiye’ye hem de insani açıdan mültecilere de büyük bir haksızlıktır. Ortaya çıkan bu tablo, kıtanın omuzlarına hem ahlâki bir yük hem de sorumluluk yüklemektedir. Bu yük sadece kaynakların dağılımında değil, aynı zamanda toplumsal dokunun zedelenmesine de sebep olmaktadır. Artan aşırılıklar, kamu hizmetlerindeki yetersizlikler ve yabancı düşmanlığının çok yükselmesi bu dengesizliğin yansımaları olarak hepimizin karşısına çıkmaktadır. Oysa ki bu kısır döngüyü kırmanın yolu göç veren ülkelerde ekonomik ve siyasi istikrarı sağlamaktan geçmektedir. Bu yönüyle o insanların doğdukları topraklarda onurlu bir yaşam sürebilmeleri daha adil ve sürdürülebilir bir geleceğin kapısını aralama konusunda hep birlikte sorumluluk almalıyız. Artık bu adaletsiz politikadan vazgeçip çözümün kaynağında aranması ve bu yükün paylaşılması vakti gelmiştir.”

GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI AVRUPA’NIN DA GÜNDEMİNDE

Öte yandan önceki gün, merkezi Fransa’nın Strazburg kentinde bulunan Avrupa Konseyi, göçmen kaçakçılığına karşı uluslararası işbirliğini güçlendirme çağrısında bulunmuştu.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, “Göçmen kaçakçılığı Avrupa’nın geleceğine değil geçmişine ait olmalı ve hep birlikte bunu hedeflemeliyiz.” dedi.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Buric, Avrupalı yöneticilerin göçmen kaçakçılığıyla ilgili uluslararası işbirliğini iyileştirmek için çabalarını artırma taahhüdünde bulunduğunu ve bunu yaparken mağdurları koruma ve göçmen ile mültecilerin insan haklarını gözetme sözü verdiklerini kaydetti.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Michael O’Flaherty de, “göçmen kaçakçılığıyla ilgili yasaların uyumlu hale getirilmesi ve uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesi” çabalarının, ancak kaçakçılığa maruz kalan kişilerin insan haklarına saygı gösterilmesi, iltica hakkına erişimin garanti altına alınması, Avrupa’ya güvenli ve yasal yollarla erişim sağlanması ve insani yardım çalışanları ile insan hakları savunucularının haklarına saygı gösterilmesi halinde etkili olacağını belirtti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com