Yılmaz’dan ‘çift maaş’ yorumu: ‘Bunu almayalım’ dersek kamuyu zarara uğratmış oluyoruz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz; "Kamunun ortak olduğu şirketlerde, kamu adına yöneticiler var. 'Bunu almayalım' dersek kamuyu zarara uğratmış oluyoruz." dedi.

  • ü
  • 19 Mayıs 2024
  • ü
  • Politika

Birden fazla maaş alan (kamuda çift maaş) kamu görevlileriyle ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz; “Kamunun ortak olduğu şirketlerde, kamu adına yöneticiler var. ‘Bunu almayalım’ dersek kamuyu zarara uğratmış oluyoruz. Limit koyacağız, ikinci maaş kendi maaşından yüksek olamayacak.” dedi. Yılmaz “Aslında bizim yıllardır genel bir uygulamamız var. Kaç sayıda yönetim kurulu üyeliğiniz olursa olsun sadece bir yerden ücret alma hakkı vermiştik biz. Maaşı dışında bir yerden alma. Bazı istisnaları vardı. Kamuoyunda bu konuyla ilgili bir tepki oluştu. Adaletsizlik duygusu oluşturdu. Genel bir sınır koyma kararı aldık.” ifadelerini kullandı.

tv100’de canlı yayına katılan Yılmaz. Başak Şengül, yeni dönemde tasarruf tedbirleri kapsamında memur alımına ilişkin “Kamuya eleman alınmayacak diye bir şey söz konusu değil, bir sınır getiriliyor. Ne kadar eksildiyse o kadar istihdam yapılacak. Toplu taşıma konusunda kamu çalışanlara destek sunulacak” dedi.

‘ZIRHLI ARAÇ KULLANILMASI GEREKİYOR DİYELİM…’

Yılmaz’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Esas kriterimiz yerli araç kullanılsın. Tabii ki zorunlu haller dışında. Zırhlı araç kullanması gerekiyor diyelim bir makamın yurt içinde de onun üretimi yok. Dolayısıyla o devam etmek zorunda. Kurumun araç havuzu olsun, ihtiyaç duyan oradan hizmeti alması yönünde tasarrufumuz var. Makam aracı tahsisi sürecek. Makam araçları kanuni sınırlara çekilecek. Kamu idareleri eski araçları elden çıkarıp, yeni yerli araçlarla daha verimli şekilde yola devam etsin.

MEMUR ALIMI VE SERVİS AÇIKLAMASI

Kamuya eleman alınmayacak diye bir şey söz konusu değil, bir sınır getiriliyor. Ne kadar eksildiyse o kadar istihdam yapılacak. Bunu aşmamak istiyoruz. Kamuda 5 milyonun üzerinde çalışan var. Bir de personel harcamları tek seferlik değil, sürekli harcamayı gerektiren hususlar. Kamu hizmetlerini aksatmadan belli bir dönem için böyle bir sınır getirdik. Günün ihtiyacına göre planlama yapılmış olunacak. Şu an devam eden servisler süresi doluncaya kadar devam edecek. Toplu taşıma konusunda kamu çalışanlara destek sunulacak.

Burada şunu tercih ettik, Eylül ayında orta vadeli programımızı güncelleyeceğiz. Orada bütçe açığı, cari denge, makro tahminlerimizle ilgili bütün tahminlerimiz güncellenmesi olacak o aşamada bu paket ve diğer izleyen çalışmalarımızın etkisini topluca görecek olacaksınız.

KUR VE ENFLASYON AÇIKLAMASI

Arslan’ın “Sene sonu enflasyon beklentisine baktığınız zaman son enflasyon raporunda 2 puan yukarı güncellendi ama bir miktar daha kurun seyrinin bu şekilde gideceğine işaret ediyor, bu görüş doğru mu?” sorusuna Yılmaz “Bizim son 1 yıldır uyguladığımız politikalar TL’yi daha cazip hale getirici politikalar. Bir taraftan Merkez Bankamızın rezervlerinde çok ciddi artış oldu, diğer taraftan kurda da nispi olarak daha istikrarlı bir seyir var. Kurla ilgili şunu söylemek isterim Türkiye 2001’de yaşadığı ekonomik krizden sonra sabit kur rejiminden değişken kur rejimine geçti dolayısıyla bizim şu anda kurla ilgili hedefimiz ve tahminimiz yok.” yanıtını verdi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com