CHP’li Namık Tan, Fidan’a Çin temaslarını sordu; yanıt Perinçek’in Vatan Partisi’nden geldi

Dışişleri Bakanı Fidan’ın geçen hafta gerçekleşen ziyaretine ilişkin değerlendirmeler yapan Namık Tan, "Turistik ziyaretle sınırlı tutulduğu anlaşılıyor” dedi.

  • ü
  • 15 Haziran 2024
  • ü
  • Politika

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Namık Tan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Çin gezisiyle ilgili bir not yayınladı. Sosyal medya hesabından Fidan’ın geçen hafta gerçekleşen ziyaretine ilişkin değerlendirmeler yapan Namık Tan, “Bağımsız dış politikamız’ın Çin’in izin verdiği ölçüde turistik ziyaretle sınırlı tutulduğu anlaşılıyor” ifadelerini kullandı.

‘UYGUR TÜRKLERİ İLE İLGİLİ AĞIR BASKILARI SÖYLEMEDİ’

Çin’de Uygur Türklerine ağır baskılar yapıldığını hatırlatan Tan’ın paylaşımında Doğu Türkistan’ı hatırlatılarak şu ifadeler yer aldı:

“Uygur Türklerine yönelik ağır baskılara dair rahatsızlığımızı içeren siyasi mesajlarımızı ilk elden muhataplarına vermek üzere bölgeye gittiğini sandığımız Sayın Fidan meğer içinde ukde olan dünya şehirlerinden eksik kalanları tamamlamak amacıyla bu ziyarete çıkmış. Nitekim, Uygur Türkleri’nin vatanına ziyaretinin turistik olmaktan fazla bir amaç taşımadığı, Çin’in çizdiği çerçeveyle sınırlı tutulduğu anlaşılıyor.”

‘FATİHA OKUDU, İŞKENCE KAMPLARINA GİTMEDİ’

“Mesela, Uygur Türkleri’nin baskıya ve işkenceye tabi tutuldukları ‘eğitim kampları’ bu ziyaretin parçası olamamış. Ziyaret öncesinde ilgili Bakanlıklarla eşgüdümün yapılmadığı da ortaya çıkıyor… Sonuçta, Dışişleri Bakanımızın Çin ziyareti turistik ziyaret, alışveriş ve Fâtiha’yla bezeli, somut netice üretmeyen bir gösteriye dönüştü. Aksi doğru olsaydı, herhalde resmi açıklamalardan anlardık.”

‘ANLATILACAK BİR BAŞARI HİKÂYESİ YOK’

“Çin’e kiraz satarak başladığımız, turist çekme çabasıyla devam ettiğimiz bu yolda vardığımız aşama artık başbaşa kaldığımız çok büyük ticaret açıklarından ibaret. Üstelik ihracatımızı Çin’den ithalat sayesinde yapmaya mecbur hale geldik… Çin’in Avrupa’ya uzanan Kuşak-Yol koridorlarındaki durumumuz belirsizleşti, Basra Körfezi üzerinden Irak’ı geçerek Türkiye’ye ulaşacak koridor projesini de Çin satın almadı. Bu kadar çok başarısızlık bir arada olunca, anlatacak bir ‘başarı hikayesi’ de kalmıyor. Öyle değil mi?”

YANIT, PERİNÇEK’İN  VATAN PARTİSİ’NDEN

Tan’ın paylaşımlarına partisinden ve Cumhur İttifakı’ndan henüz bir yanıt gelmezken, ilk tepki Doğu Perinçek’in Vatan Partisi’nden geldi.  Genel Sekreter Özgür Bursalı, X hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Özgür Özel’in daimi eşlikçisi, ABD’ye kuvvetli bağlılığı ile meşhur, CFR bağlantılı Namık Tan, ne kadar CIA yalanı ve propagandası varsa sıralamış, Atlantik merkezlerine bağlılık yeminleri etmiş, yükselen Asya telaşıyla Türkiye-Çin ilişkilerini hedef almıştır.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com