Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP 38. Olağan Kurultay’ı açılış konuşmasını gerçekleştirdi. CHP lideri Kılıçdaroğlu’na, eşi Sayın Selvi Kılıçdaroğlu da eşlik etti. (Fotoğraf: Alp Eren Kaya)
Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 38’inci Olağan Kurultayı’nda usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla aralarında Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu 12 isim hakkında açılan davada, görevsizlik kararı veren Ankara 26’ncı Asliye Ceza Mahkemesi, “Adli yargı içerisindeki mahkemeler bakımından verilen görevsizlik kararlarına karşı itiraz yoluna gidilebilir” hükmünün Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 4-5 Kasım 2023’te düzenlenen 38. Olağan Kurultayı’nda usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin açılan dava, önemli bir anayasal tartışmayı beraberinde getirdi. Kurultayda “oylamaya hile karıştırıldığı” iddiasıyla Ekrem İmamoğlu, Cemil Tugay ve çeşitli CHP yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 12 kişi hakkında açılan davaya bakan Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi, davaya bakma yetkisinin kendisinde olmadığına hükmetti.
Ancak mahkeme, adli yargı içindeki mahkemeler arasında verilen görevsizlik kararlarına itiraz edilememesini Anayasa’ya aykırı buldu. Bu nedenle, söz konusu kuralın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
Davanın temelini oluşturan iddialar, kurultay sürecinde bazı delegelere para verildiği ve belediye başkanlığı ya da meclis üyeliği gibi makamların vaat edildiğine ilişkin suçlamalara dayanıyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanıkların 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmaları isteniyor.
Mahkeme daha önce de görevsizlik kararı vermiş, ancak bu karar Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 5. Ceza Dairesi tarafından “hukuki değerden yoksun” bulunarak bozulmuştu. Bu gelişme üzerine yerel mahkeme, görevsizlik kararına itiraz yolunun kapalı olmasını anayasal bir sorun olarak değerlendirdi.
Kurultayda Özgür Özel’in genel başkan seçilmesiyle Kemal Kılıçdaroğlu’nun 13 yıllık liderliği sona ermişti. Bu sürece ilişkin hukuk davaları da devam ediyor. Eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın da aralarında bulunduğu bazı delegeler, kurultayın iptali için Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açmış, bu davalar birleştirilmişti.