Yerel mahkeme ile Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay'a ilişkin kararını tanımamasının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi de aynı yolu izleyerek milletvekilliğin düşürülmesini sağladı.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin verdiği karar Meclis’te okutularak Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü.
Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş Birleşik Arap Emirlikleri’nde olduğu için Genel Kurul’a Bekir Bozdağ başkanlık etti. TBMM’de grup başkan vekilleriyle kısa bir toplantı yapan Bozdağ, kararını açıkladı. Kapalı oturum yapılmasına karar verildi.
Edinilen bilgilere göre, CHP Grup Başkan Vekili “Bu konuyu perşembe gününe bırakın” dedi. Ancak Bozdağ bunu kabul etmedi üzerinde baskı olduğunu ima ederek bugün vekilliğin düşürüleceğini söyledi.
DEM Parti Grubu sıralarında “Can Atalay’a özgürlük” yazılı dövizler bulunduğu görüldü. Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi kararının kapalı oturumda okutulması için öneri okutuldu. CHP’li vekiller de sıralara vurarak Atalay kararının okutulmasını protesto etti.
“Can Atalay’a özgürlük” dövizleri ile başkanlık kürsüsüne yürüyen milletvekilleri Bozdağ’ı protesto etti. Bozdağ’a Anayasa kitapçığı fırlatıldı
Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülme bilgisi, TBMM’nin sitesine 1 dakika içinde girildi.
CHP’nin kapalı oturum talep etmesi de tartışmaya neden oldu. CHP’nin hem kararın okutulmasını geciktirmek hem de kapalı toplantıda konuşulan her şeyi kayda geçirmek amacıyla böyle bir yöntem izlediği belirtiliyor.
Saadet Partisi, İYİ Parti ve CHP Grup Başkanvekilleri, Atalay hakkındaki hükmün bugün okunacağını son anda öğrendiklerini söyledi ve tepki gösterdi. Grup Başkanvekilleri, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un yurt dışında olmasını da eleştirdi.
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, şunları söyledi:
“Yalnızca TBMM değil, Türkiye tarihi bir gün yaşıyor. Seçilmiş ve TBMM’de bulunması gereken bir milletvekilinin bugün milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin bir tezkereyi okumak ve oylamakla kalmayacağız; Türkiye’de anayasal düzenin kalıp kalmadığını oylayacağız. Bu kararı okumamakta direnen ve doğru bir iş yapan Meclis Başkanı, Birleşik Arap Emirlikleri’nde. TBMM Başkanı’na sesleniyorum: Birleşik Arap Emirlikleri’nde saklanarak Türkiye’deki hukuksuzluktan kaçamazsın… Sen bu kararı okumamakta direnmişsin.
Sen bugün Birleşik Arap Emirlikleri’nde saklanarak bu meseleden kurtulabileceğini zannediyorsun. Biz bugün Can Atalay kararının okunacağını canlı yayında, AKP Grup Başkanvekilinden duyuyoruz. AKP Grup Başkanvekilinin saat 11.30’da bildiği konuyu, ben neden 14.55’te öğreniyorum. Siz, bizden gündemi saklayarak mı burayı yöneteceksiniz. Hem sizi hem de Başkanlık Divanı’nda olan arkadaşlarımı, bu suça ortak olmamaya çağırıyorum.”
ERKAN BAŞ: BU KARARI OKUTMAYI ANCAK BEKİR BOZDAĞ’A YAPTIRIRSIN
TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Meclis kürsüsüne gelerek çok sert bir konuşma yaptı.
Erkan Baş, bugüne kadar kararın Meclis’te okunmadığını ancak AKP’li Bozdağ’ın görev yaptığı gün okunduğuna dikkat çektiği konuşmasında, “Anayasayı ayaklar altına alan bir darbe girişiminin tamamlanmasını istiyoruz. Anayasayı tanımadığını belirten bir Yargıtay kararının Meclis divanında okutulmasını tartışıyoruz. Bu karar tutanaklara girdiği an Meclis Başkanlığı, bakanlıklar, cumhurbaşkanı her şey sorgulanır. Can Atalay milletvekili ise neden hapiste? Değilse neyi düşürüyorsunuz? Can Atalay benim mücadele arkadaşım. Gezi’de de beraberdik. Yaptığı her şeyden onur duyduğunu söyledi. Kurtulmuş okutmadı, Celal Adan, Sırrı Süreyya okutmadı. Bekir Bozdağ okutuyor. Ona yakışıyor çünkü. Bunu ancak Bekir Bozdağ’a yaptırırsın” diye konuştu.
Atalay, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edilmiş, karar onanmadan önce TİP’ten Hatay milletvekili seçilmişti. Bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuş ancak AYM başvuruyu görüşmeden önce Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi davasında aldığı cezayı onamıştı.
Yargıtay, AYM’nin daha sonra “hak ihlali” kararı vererek, hakkındaki yargılamanın durdurulması ve tahliyesi yönünde karar vermiş ancak yerel mahkeme ve Yargıtay, Atalay hakkındaki bu kararı uygulamamıştı. Yargıtay, bu kararla anayasayı ihlal ettiklerini belirterek AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
AKP Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, tüm itirazlara rağmen Can Atalay kararını Meclis'te okuttu
"Can Atalay'a özgürlük" dövizleri ile başkanlık kürsüsüne yürüyen milletvekilleri Bozdağ'ı protesto etti. Bozdağ'a Anayasa kitapçığı fırlatıldı.https://t.co/usNHakj0Sn pic.twitter.com/2896K3ZtcI
— velev (@velevnews) January 30, 2024
AYM ise bunun üzerine Atalay hakkındaki kararın uygulanmamasının da hak ihlali anlamına geldiğine hükmetmişti. AYM’nin uyarısına rağmen yerel mahkeme bu dosyayı görüşmemiş ve Yargıtay’a göndermişti. Yargıtay, bu kez de AYM kararının hukuki değerinin olmadığını belirterek, TBMM’ye Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi için ikinci kez yazı göndermişti.
TBMM Başkanlığı, bütün bu tartışmalar sürerken Atalay hakkındaki kararı Genel Kurul’da okutmamış, bekletmişti. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AYM kararına sert tepki gösteren MHP lideri Devlet Bahçeli arasında yapılan görüşmede bu konunun da gündeme geldiği, iki liderin kararın TBMM Genel Kurulu’nda okutulması konusunda uzlaştığı kulislere yansımıştı. TBMM Başkanlığı liderlerin kararlarıyla bağlı değil. Ancak AKP’li Usta’nın açıklaması, TBMM Başkanlığı’nın da bu yönde irade oluşturduğunu ortaya koydu. Böylece ilk kez TBMM Başkanlığı, AYM kararına rağmen bir milletvekili hakkında işlem yapmış olacak.