TBMM Başkanı Kurtulmuş, CHP’li Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca’nın Meclis’te TİP Milletvekili Can Atalay kararını okutması sonrası yaptığı açıklamada şöyle demişti:
“TBMM Başkanı olarak Yüce Meclis’in saygınlığını korumak adına, hukuken yok hükmündeki bu tutumlarıyla görevlerini kötüye kullanan TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca ve Katip Üye Sibel Suiçmez’i kınıyor, haklarında Anayasa ve İçtüzük’ten kaynaklanan yetkilerimi kullanacağımı beyan ediyorum.”
Meclis İçtüzüğüne göre Meclis Başkanı’nın böylesi bir durumda ceza verme, görevden alma gibi bir yetkisi bulunmuyor. Ancak İçtüzüğe göre Meclis Başkanı devam eden oturumlarda Meclis Başkanvekillerine görev vermeme hakkına sahip.
İçtüzüğün ilgili maddesi şu şekilde: “Başkanvekillerinin görevi, Başkanın yerine Genel Kurul görüşmelerini yönetmek ve yönettiği oturumlarla ilgili tutanak dergisi ile tutanak özetinin düzenlenmesini gözetmektedir. Başkanvekillerinin hangi birleşim veya oturumları yöneteceklerine Başkan karar verir.”
Meclis işleyişine göre Meclis Genel Kurulu’nu her hafta bir Meclis Başkanvekili, sırayla yönetiyor. Gülizar Biçer Karaca’nın yönettiği son oturumun ardından geçen iki haftada Genel Kurul’u sırayla MHP’li Meclis Başkanvekili Celal Adan ve AKP’li Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ yönetti. Normal koşullarda önümüzdeki hafta Genel Kurul’u yönetecek isim Gülizar Biçer Karaca. Ancak kulislerde Kurtulmuş’un Karaca’ya görev vermeyebileceği konuşuluyor. Kurtulmuş’un görev vermemesi halinde Genel Kurul’u bir önceki hafta yöneten MHP’li Celal Adan yönetecek.
Ceren Bayar’ın t24′te yayınlanan haberine göre; parti içinde bu durumun sakıncalarına da dikkat çekiliyor. Zira Kurtulmuş Karaca’ya görev vermez ve ilerleyen haftalarda da bu tutumunu sürdürürse DEM Partili Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumu sebebiyle Genel Kurul’u sadece MHP’li Adan ve AKP’li Bozdağ yönetecek.
AKP’li bazı isimlere göre bu durum sürdürülebilir olmaz. Meclis’in yoğun bir mesai sürecine girmesinin muhtemel olduğunu ifade eden AKP kaynakları, bu yoğunluğu sadece iki başkanvekilinin taşımasının zor olacağı görüşünde.
Bir başka çekince de Karaca’nın Can Atalay kararını yeniden okutmasıyla başlayan tartışmanın yeniden gündeme gelmesi. AKP’li isimler yok hükmünde olduğunu düşündükleri bu okutma işleminin gündemi meşgul etmemesi gerektiği görüşünde.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Öte yandan Meclis Başkanı ve Meclis Başkanvekillerinin seçilmesine de sayılı günler kaldı. Her yasama döneminde iki kez yapılan Meclis Başkanı ve Meclis Başkanvekilleri seçimi 1 Haziran’da yapılacak. 1 Haziran’a kadar Gülizar Biçer Karaca’ya sadece iki kez görev sırası geleceğini kaydeden kaynaklar, Kurtulmuş’un bu iki haftada Karaca’ya görev vermemeyi tercih edebileceği yorumunu yapıyor.