Bakan Fidan, KYB’yi hedef aldı: Türkiye için ulusal güvenlik tehdidi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, katıldığı canlı yayında Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin Türkiye için ulusal güvenlik tehdidi teşkil ettiğini öne sürdü.

  • ü
  • 19 Mart 2024
  • ü
  • Politika

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ve Hakan Fidan (Fotoğraf: Murtadha RIDHA / AFP)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak’ın Süleymaniye kentindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) partisinin PKK ile iş birliği yaptığını öne sürerek Türkiye için ulusal güvenlik tehdidi teşkil ettiğini iddia etti.

Fidan, Süleymaniye’deki KYB liderliğinin PKK’yla iş birliği nedeniyle Türkiye’ye ulusal güvenlik tehdidi teşkil ettiğini, bölgedeki halkının ise Türkiye’nin dostu olduğunu savundu.

CNN Türk’te canlı yayına katılan Bakan Fidan, röportajın ilgili bölümünde şunlarısöyledi:

“KYB’nin PKK ile ilişkisi bizim için bir problem olmanın ötesinde artık ulusal güvenlik tehdidi olmuştur. Biz bunu daha önce raporluyorduk. Bunun alenileştirilmesi ve farklı türlü yoldan gidilmesi gerekiyordu. Bizim istediğimiz Süleymaniye’deki yönetimin PKK ile ilişkisinin kesmesi. Ben PKK ile mücadele ederken onu da dost olarak görmek istiyorum. Süleymaniye önemli bir şehir. Örgütün Süleymaniye’deki varlığına destek vermekle kalmıyor. YPG’ye lojistik destek vermek için de Süleymaniye’yi bir masa olarak kullanıyorlar. ‘ABD istiyor’ diyorlar. Biz böyle bir mazeret kabul etmiyoruz. Baskımız devam edecek. Süleymaniye’deki arkadaşlarımızın bu hatadan dönmesi lazım. Terör örgütüne bölgede yer yok. Bu örgütlerin kullanım ömrü bitmiştir. Biz bu zihinle bu aktörlere yaklaşıyoruz. İnşallah gereğini yaparlar. Siz benim düşmanıma destek verdiğiniz sürece ben ne yapabilirim? Bir tedbir geliştireceğim. Bunu yüzüne söylüyorum. Biz şuradan bakıyoruz. Talep ettiğimiz bazı aksiyonlar var. Gerek tek taraflı gerek müşterek adımlar var. Biz bunlara bakıyoruz öncelikle. Geçmişte istihbarı çalışmamız oldu. Bunu askeri olarak nasıl yapabiliriz diye bakıyoruz. Güvenliğin dışında çok madde var. Tarım, su, illegal göçle mücadele gibi çok fazla konu var masada.

‘BUNLARI SİSTEM DIŞINA ATMAMIZ LAZIM’

Bizim arzumuz Süleymaniye’deki arkadaşlarımızın yol yakınken hatalarından geri dönmesi, Türkiye’yle dostluklarını, tarihte olduğu gibi bugün de perçinlemeleri ve ortak geleceğe bizim beraber hareket etmemi.

Erbil, Süleymaniye, Bağdat, Kerkük ve Musul… Bunları artık bizim sistem dışına atmamız lazım. Bunlar kullanım ömrü tamamlanmış örgütler. Sözünü ettiğim şehirler, kültürler kadim kültürler ve daha önce bu türden tehditlerin üstesinden geldiler, inşallah bundan sonra da gelecekler.”

SEÇİMLERDEN BİRİNCİ ÇIKMIŞTI

Geçtiğimiz aralık ayında (16 Aralık 2023) Irak’ta 10 yıl aradan sonra düzenlenen vilayet seçimlerinde, 2005’ten beri ilk kez sandık kurulan Kerkük’te Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) fark atarak birinci olmuştu.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com