İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan itiraf geldi. Yerlikaya, en yüksek puan alanların mülâkata çağırıldığını, 95 kişiden 49’unun sözlü sınavda elendiğini söyledi.
Yazılı sınavda yüksek puan almalarına rağmen yapılan mülakâtlarda elenen kaymakam adaylarına ilişkin Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) sorusunu yanıtlayan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan itiraf geldi. Yerlikaya, en yüksek puan alanların mülâkata çağırıldığını, 95 kişiden 49’unun sözlü sınavda elendiğini söyledi. ‘Açıklama bir itiraf’ diyen önergenin sahibi CHP Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi “Sonuçlar liyakat değil kayırma doğrultusunda şekillendi” dedi.
Karar’ın aktardığına göre; İlgezdi’ye yeni ulaşan cevapta Yerlikaya, en yüksek puan alanların mülakâta çağırıldığını söyledi. Bu 95 adaydan ilk 10’a giren bir aday da dahil olmak üzere 49’unun sözlü sınavda elendiği, 46’sının da atandığını açıkladı. Mülakatta liyakat ilkesinin esas alındığını savundu. Listenin ilk kez kendisi tarafından yayınlanmamasını ise ‘Kişisel Verilerinin Korunması Kanunu’na bağladı. Cevabın itiraf niteliğinde olduğunu söyleyen İlgezdi ‘Bu sürecin ne denli çarpık işlediğini açıkça ortaya koyuyor. Bu sınavda mülakat sonuçları sadece siyasi angajmanlar doğrultusunda şekillendi’ dedi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya döneminde, 77 kişilik kaymakam adaylığı başarı listesi yayınlanmadı. Konuya ilişkin soru önergesine yanıt veren Yerlikaya, en yüksek puan alan 95 adaydan 49’unun mülakatla elendiği söyledi; liyakat sistemine uygun hareket edildiğini öne sürdü. Önergenin sahibi CHP’li İlgezdi “Gençleri intihara sürükleyen haksızlığın vebali AKP’nin üzerinde” tepkisini gösterdi.
Cevapta ayrıca “Kaymakam adaylığı yazılı sınavında, yüz tam puan üzerinden yetmiş puanın altına düşülmemek kaydıyla en yüksek puandan başlamak üzere, sınav ilanında belirtilen kadronun dört katı aday mülakata çağrılır. Mülak^åt, adayın göstereceği performansla ilintilidir. Mülakâtın amacı; yazılı sınavda nesnel kriterlerle kanıtlanan başarının yanında, bilgi ve liyakati ölçmek, adayın kaymakamlık mesleğine uygun yeteneğe, kültüre ve kabiliyete sahip olup olmadığını belirlemektir. 1700 sayılı Dahiliye Memurları Kanunu’nun 2/A maddesine göre oluşturulan komisyon tarafından aday, puan vermek suretiyle belirlenen kriterler ışığında değerlendirilir” denildi.
Yerlikaya’nın yanıtını gazetemize yorumlayan Gamze Akkuş İlgezdi, şunları söyledi: “Bu bir itiraf niteliği taşıyor. 2022 yılı kaymakamlık sınavı, adalet ve liyakat ilkelerinin yok sayıldığı, kamu görevlisi seçim sürecinde yaşanan ciddi adaletsizlikleri gözler önüne seren bir örnek oldu. Yazılı sınavda başarılı olup mülakatta elenen adaylar, bu sürecin ne denli çarpık işlediğini açıkça ortaya koyuyor. Bu sınavda elde edilen yüksek puanlar, doğru bir şekilde değerlendirilmemiş; mülakat sonuçları sadece siyasi angajmanlar, kişisel ilişkiler ve kayırmalar doğrultusunda şekillenmiştir. Mülakat, bir değerlendirme ve yetenek ölçme aracı olmaktan çıktı. Kişisel ilişkilere dayalı bir sürece dönüştü. Mülakattan elenenler, bu haksızlıkların mağdurlarıdır. Onlar, kendilerine verilen puanın karşılığını görmek istiyor ama sistemin işleyişi her geçen gün liyakatı ve adaleti ikinci plana atıyor. Bu sınav sürecinde 89 ile 80 arasında puan alan adaylar da kamuoyundan gizlenmiş, elenen kişilerin sebepleri net bir şekilde açıklanmamıştır. Bu yüzden intihar eden gençlerin vebali mülakat sistemini kaldırmayan, sadakati önceleyen AKP’nin üzerindedir.”