Babacan: Yolsuzluk ısmarlama fetvalarla meşrulaştırıldı

Karar TV’de Taha Akyol ve Elif Çakır’ın sunduğu programa çıkan Babacan, “yolsuzluk” ve “fetva” kavramları hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

  • ü
  • 11 Temmuz 2025
  • ü
  • Politika

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) Genel Başkanı Babacan, ısmarlama fetvalarla yolsuzluğun meşrulaştığını söyleyerek, “Fıkıh, sultanın mülkün sahibi sayıldığı çağlarda oluştu, Bugün yolsuzluğu önlemez.” ifadesini kullandı.

Karar TV’de Taha Akyol ve Elif Çakır’ın sunduğu programa çıkan Babacan, “yolsuzluk” ve “fetva” kavramları hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

FIKIH MI HUKUK MU?

Babacan’ın ifadelerini Karar’daki köşesine taşıyan Taha Akyol, “Ismarlama fetvalarla, ‘Bu rüşvet değildir’, ‘Şöyle yaparsan yolsuzluk olmaz’ gibi tanımlamalar uyduruldu. Hiç utanmadan, yanlışların üzerine uydurmadan yapılmış bir din örtüsü örtüldü.” üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:

Hatırlayacaksınız, “17/25 Aralık olayları” döneminde, fıkıh Profesörü Hayrettin Karaman’ın bir yazısı çok eleştirilere maruz kalmıştı. Ben o polemiğe girmeyeceğim. Karaman, savunma sadedindeki yazısında şöyle demişti:

“Yolsuzluk, haksızlık, rüşvet, irtikab, kul hakkına tecavüz… büyük günahlardandır.” (13 Şubat 2014)

Elbette böyle fakat sorun şurada: İktidarların, belediyelerin hangi fiil ve ilişkileri “yolsuzluk”tur?

Bunu fıkha bakarak mı, modern hukuka bakarak mı tayin edeceğiz?

Hemen belirteyim, yolsuzlukla mücadelenin modern kurallarına, kanunlarına bakmalıyız.

Zaten fetvalar o asırların bilgileriyle ulamanın açıkladığı şahsi görüşleridir.

Tarım ve esnaf ekonomisinin hakim olduğu, hükümdarın dilediğine “ihsan”da bulunduğu asırların fetvalarıyla, çağımızda dev ihalelerin, tahsislerin, teşviklerin, imarların söz konusu olduğu bir ekonomide yolsuzluk önlenemez hatta dahamüsait ortam oluşur. Nitekim Babacan grafikte de gösterdi; uluslararası Yolsuzluk Algı İndeksi’nde Türkiye 2012 yılında 52. sıradaydı kabul edilebilir bir durumdaydı, 2024 yılında 115. sıraya düştü.

Bu bakımdan, 21. Yüzyılda eğer ekonomimizin “yatırım yapılabilir ülke” mertebesine çıkmasını istiyorsak, yapılması şart olan hususlardan biri, AB, OECD ve GRECO standartlarına uygun yolsuzlukla mücadele kanunlarını çıkarmak ve bozulmuş olan Kamu İhale Kanunu’nu bu ilkelere göre düzeltmektir. İktidar bunu yapmamakta ısrar ediyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER