AYM Can Atalay’a ikinci kez ‘hak ihlali’ verdi

AYM Genel Kurulu, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın, hakkında verilen ihlal kararının uygulanmaması gerekçesiyle yaptığı ikinci başvuruyu görüştü. Kurul, Can Atalay’a ikinci kez ihlal kararı verdi.

  • ü
  • 21 Aralık 2023
  • ü
  • Politika

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay. (Fotoğraf: Abdurrahman Antakyalı - Depo Photos)

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın “AYM’nin ihlal kararının uygulanmaması” başvurusunu 21 Aralık Perşembe günü karara bağladı.

Kurul, Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan Can Atalay’a ikinci kez “hak ihlali” kararı verdi.

DW’den Alican Uludağ’ın haberine göre AYM Genel Kurulu kararında şöyle denildi:

“Anayasa’nın 67. Maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile 19. Maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının üç karşı oy ve oyçokluğu ile ihlal edildiğine karar verilmiştir.”

AYM’nin Can Atalay ile ilgili daha önceki kararı yerel mahkeme tarafından uygulanması için Yargıtay’a gönderilmiş ve Yargıtay ise kararı uygulamamıştı. Bunun üzerine Can Atalay’ın avukatları ikince kez hak ihlali kararı için başvuru yapmıştı.

AYM Genel Kurulu’nda AYM Başkanı ile birlikte 15 üye bulunuyor. Can Atalay kararı 3 üyenin karşı oyu ile oy çokluğuyla alındı.

Can Atalay ile ilk kararını  5’e karşı 9 oyla almıştı. İkinci ihlal kararında ise bu rakam 3’e 11 oldu. İlk kararda hak ihlaline AYM Üyeleri Basri Bağcı, İrfan Fidan, Muhterem İnce, Yıldız Seferinoğlu ve Muammer Topal’ın karşı oy vermişti.

Can Atalay’a 100 bin TL tazminat ödenecek.

 

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com